"ŠUPLJA PRIČA" (Niti trećeg entiteta, niti stolnog grada) Čović: Mostar je multietnički grad

Predstojeći lokalni izbori dat će odgovor na dva pitanja: tko će biti zastupljen u lokalnoj vlasti i kako će se presložiti vladajuća većina na višim razinama vlasti, kazao je predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović.

 


Na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH govorio je o nedjeljnim lokalnim izborima te što oni znače za rješavanje političke krize koja već duže vrijeme trese Bosnu i Hercegovinu.

"Što se tiče najavljene sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo odlučivati o sudbini SDP-ovih kadrova u Vijeću ministara, mi smo bili stava da se takva parlamentarna rasprava ne organizira u vrijeme izborne kampanje. Naši zastupnici sudjelovat će na sjednici, ali bilo bi krajnje neodgovorno da HDZ BiH presuđuje tko će Bošnjake predstavljati u vlastima. To će uraditi sam bošnjački narod na lokalnim izborima", kazao je Čović.

Kada su u pitanju očekivanja HDZ-a BiH na predstojećim izborima, Čović je kazao kako je njegova stranka u izborni proces ušla s maksimalističkim ciljevima te da na osnovi rezultata istraživanja javnog mijenja očekuje ispunjenje svih zadanih ciljeva.

Voditelje predizborne kampanje HDZ-a BiH Zoran Tomić kazao je da je većina stranaka vodila pozitivnu kampanju, no, po njegovim riječima, zabilježen je i niz nepravilnosti te elementi prljave kampanje pojedinih stranaka.

"Svakodnevno smo dobivali informacije od građana da se na terenu provode aktivnosti kupovine glasova i ucjene birača... U više navrata smo pozivali nadležna državna tijela, i to i danas činimo, da intenziviraju aktivnosti kako bi izborni proces imao svoju vjerodostojnost", kazao je Tomić.

Čović se nadovezao kazavši kako će birači na izborima kazniti one "koji su proračun entiteta do kraja stavili u funkciju predizobrne kampanje i koji su dijelili poticaja da bi izvlačili novac za kampanju".

"Oni će doživjeti fijasko, a s druge strane, vjerujem kako će institucije države odraditi posao i za sva vremena ukinuti takav način vođenja kampanje", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Komentirajući činjenicu da jedino Mostarci neće izići na nedjeljne izbore, s obzirom da se stranke nisu uspjele dogovoriti o provedbi odluke Ustavnog suda BiH u svezi načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Čović je izrazio svoj optimizam: "Ja sam uvjerene da ćemo mi za manje od tri mjeseca imati izbore u Mostaru".

Odbacio je strahove Islamske zajednice i bošnjačkih političkih stranaka da će Mostar postati "hrvatski stolni grad", kazavši kako će Mostar "trajno biti multietnička kategorija".

"Suživot bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, kao i svih drugih koji ovdje žive, je neizbježan. Naravno, ja doživljavam Mostar kao sjedište hrvatskog naroda, jer je to najveći grad u BiH koji ima hrvatsku većinu, ali to ni na koji način nije upereno protiv bošnjačkog ili srpskog naroda", zaključio je Čović. (Izvor: FENA)
Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna