Premijer Rusije s vlasnikom Facebooka

Dmitrij Medvedev se u ponedjeljak, 01. rujna, sastao s direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom. Premijer Rusije koji je aktivan korisnik intreneta s osnivačem najpopularnije društvene mreže u svijetu, razmotrio je pitanja autorskih prava na Internetu i uključivanje ruskih stručnjaka u nove razrade Facebooka, javlja Glas Rusije.Sastanak Dmitrija Medvedeva i Marka Zuckerberga nije bio u službenim kabinetima ruske vlade, već u podmoskovskoj rezidenciji šefa ministarskog kabineta. Kako piše Glas Rusije, Medvedev je sklon kompjutorskim tehnologijama, ima svoj video-blog, stranicu na Twitteru, u Živom dnevniku i na Facebooku.

Zato je pozornost za susret ruskog premijera i šefa najveće društvene mreže u svijetu (više od 995 milijuna korisnika) bila povećana. Dmitrij Medvedev na početku ovog sastanka je kazao: "Ako se govori o društvenim mrežama, one su postale vrlo popularne u svijetu. Između ostalog zahvaljujući Facebooku. Kod nas, prema mom mišljenju, ima oko deset milijuna korisnika Facebooka. Ja sam imam tamo stranicu. Moj kolega Barack Obama ima već oko 30 milijuna korisnika. Ali ipak brojke zadivljuju. Čak bez obzira na to što imamo svoje društvene mreže, moji prijatelji s kojima sam se zajedno školovao, naravno, koriste i Twitter. Danas imamo sasvim drugačiji svijet od nekadašnjeg i u to više nitko ne sumnja. Vjerojatno je u tome vaša zasluga".

Mark Zuckerberg je doputovao u Rusiju na sastanak s pobjednicima natječaja inovatora Facebook World Hack, da održi predavanje studentima Moskovskog državnog sveučilišta i razgovara s predstavnicima tvrtki koje prave priloge za društvene mreže.

"Prije svega, htio bih zahvaliti na velikoj časti što ste pristali da nas primite. Doputovao sam ovdje na Kup Facebook World Hack ne samo zato što je ruska ekipa pobijedila, već i zato što su ovdje odlični autori priloga za društvene mreže i vrlo dobri programeri. Jedan od glavnih razloga mog dolaska u Rusiju je to što gradimo globalnu platformu i tamo će biti potrebni razni prilozi, proizvodi koje prave strane tvrtke. Potrudit ću se da predstavnike tih tvrtki nadahnem za stvaranje novih inovacija, novih priloga koji će se, siguran sam, svidjeti ruskim korisnicima", kazao je Zuckerberg.

Na sastanku su razmatrani i problemi s kojima se suočavaju biznismeni koji razvijaju nove projekte u Mreži kao i obični korisnici. Ključni problem je autorsko pravo.

Dmitrij Medvedev ponudio svoju varijantu rješenja.

"Po meni, vrlo je važno iznaći ravnotežu između tadicionalne zaštite autorskih prava, a sa druge strane novih formi koje su karakteristične samo za internet i koje omogućavaju da se u slobodnom maniru koriste objekti autorskog prava. To je najteži zadatak za pravnike i za biznismene i za sve one koji se bave društvenim mrežama.  Dat ću vam samo jednu ideju. Ona se sastoji u tome da se samom vlasniku autorskih prava omogući određivanje granice zaštite svojih prava. I da se ustanovi pretpostavka da je, ako objekt nije na Internetu certificiran kao onaj koji zahtijeva strogo čuvanje, moguće njegovo slobodno korištenje. Govorim o tome sa zanimanjem, jer sam se nekada bavio ovim problemom u svojoj pravnoj odvjetničkoj praksi", kazao je Medvedev.

Na kraju sastanka s Dmitrijem Medvedevom Mark Zuckerberg je poklonio ruskom premijeru majicu s adresom njegove Facebook stranice. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna