GUBLJENJE VREMENA Od izmjene Ustava ništa do kraja godine

O prijedlozima izmjena Ustava BiH moraju se očitovati Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, a ako predlagači ne usaglase tri prijedloga u jedan, u proceduru ide onaj koji je prvi stigao, a to je prijedlog HDZBiH - HDZ 1990.

 

Kako pojašnjava današnje Oslobođenje, predložene ustavne amandmane Kolegij upućuje Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH radi davanja mišljenja, ako oni nisu predlagatelji, navedeno je u članku 133. stavak 2. (podnošenje amandmana na Ustav BiH) Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz ovoga je jasno da od rasprave o setu amandmana na Ustav BiH koje su dostavili HDZBiH - HDZ 1990, SNSD - SDS te SDA u smislu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju 'Sejdić - Finci' neće biti ništa ni dugo nakon lokalnih izbora u listopadu.

Samo jedan od razloga je to što se o njima moraju očitovati Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH prije njihovog službenog razmatranja, ali i činjenica da do lokalnih izbora, 7. listopada, tijekom cijelog rujna, zbog izborne kampanje neće biti sjednica Parlamentarne skupštine BiH.


Kolegij Zastupničkog doma PS BiH na današnjoj će se sjednici očitovati o stavljanju u proceduru amandmana na Ustav BiH predlagača Nike Lozančića, Dragana Vrankića i Mate Franjičevića (HDZBiH) i Bože Ljubića (HDZ 1990), te onih Milorada Živkovića (SNSD) i Asima Sarajlića (SDA). Zapravo, Kolegij neće moći učiniti ništa drugo do dostavljene amandmane na Ustav BiH u skladu sa Poslovnikom proslijediti na davanje mišljenja Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH, piše Oslobođenje.

"Mislim kako je većina podnositelja samo iskoristila situaciju da do roka iz Mape puta, 31. kolovoza, podnese amandmane na Ustav BiH. Što će biti, kako i kada će oni doći na dnevni red same sjednice Parlamenta BiH, tek ostaje vidjeti", kazala je za Oslobođenje Danijela Martinović, zamjenica predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu PS BiH.

Kako su u PSBiH dostavljena tri prijedloga koja tretiraju istu materiju (amandmani na Ustav BiH), prednost u parlamentarnoj proceduri imat će oni koji dobiju pozitivan stav Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.


Jasna procedura

Predlagatelji imaju mogućnost, također, da pokušaju usuglasiti prijedloge i ako to ne bude moguće, u parlamentarnu proceduru bit će dostavljeni oni koji su prvi pristigli, u ovom slučaju amandmani HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

A, kada i otpočne razmatranje samih amandmana na Ustav BiH u Parlamentu BiH, u skladu sa Poslovnikom, njegovim člankom 134. stavak 1. nužno je provesti javnu raspravu.

Ustavnopravna komisija provodi javnu raspravu i o njoj izvješćuje Dom, ne prije proteka 30 dana nakon što su ustavni amandmani predloženi. Trajanje javne rasprave ne može biti kraće od 15 dana, navedeno je u odredbama Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH.

Dakle, uz poštivanje svih procedura i činjenicu da PSBiH neće zasjedati od 7. rujna do 7. listopada, jasno je da se amandmani na Ustav BiH u konačnoj verziji (drugom čitanju) na izjašnjenju pred zastupnicima neće naći vjerojatno ni do prosinca.(Izvor: Oslobođenje)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna