MOSTAR Nakon što su trudnicu prepali da joj beba nije živa, ona krenula u akciju za kupnju ispravnih aparata

Jedna od majki koju su porodili u Kliničkoj bolnici u Mostaru pokrenula je akciju za kupnju CTG aparata kojih porodiljnom odjelu nedostaje. Naime, spomenuti odjel ima svega nekoliko aparata koji bilježe otkucaje bebina srca i trudove kod trudnica, a uglavnom su neispravni i zastaju s radom.

 

To je ponukalo mladu majku da krene u akciju, da se drugim mamama ne bi desilo što i njoj. Marija Bubalo majka je osmomjesečnog Noe, zdravog i sretnog dječaka čiji se dolazak na svijet umalo pretvorio u traumu za čitavu njegovu obitelj.

Umjesto da smireno očekuje prvi glas svoje bebe, Marija je u devetom mjesecu trudnoće, pred sami porod, strepila očekujući otkucaje Noinog srca na CTG aparatima bolnice u Mostaru.

 

„Trebala sam obaviti CTG snimku koja se redovito radi po ulasku u deveti mjesec trudnoće, a pred termin poroda sve češće. Međutim aparat nije registrirao otkucaje srca moje bebe. Premještaju me na drugi aparat pa na treći, ali niti jedan aparat ne registrira otkucaje srca. Liječnici su me već spremali na najgore i dovršetak trudnoće carskim rezom. U zadnji trenutak prebacili su me na jedini ispravni aparat u bolnici koji se nalazi u rađaonici. Došla sam 'na red' na taj aparat i on je pokazao da su otkucaji uredni. Bogu hvala da nije bilo puno poroda taj dan pa se taj uređaj oslobodio i pokazao da su otkucaji srca uredni. Pukom srećom nisam išla na prisilni porod zbog neispravnih aparata. “

Marija je nedugo nakon poroda odlučila poduzeti nešto kako nijedna buduća majka više ne bi došla u njenu poziciju. Preko Udruge SIMS pokrenula je akciju pod nazivom „Srcem za bebe!“ čiji je cilj skupljanje sredstava za kupovinu ispravnih CTG uređaja.

 

„Što kada se nekome od nas opet dogodi ista situacija - rađaonica bude puna, jedini ispravan CTG aparat zauzet i trudnoća se prekine zbog 'nevaljanog' nalaza? Tko zna koliko je ovakvih ili sličnih primjera dosad bilo. Upravo zbog traume koju sam doživjela, ali i ostalih slučajeva koje sam vidjela dok sam ležala na Odjelu ginekologije i porodništva, odlučila sam pokrenuti ovu akciju. Jednostavno, nisam mogla zatvoriti oči i nastaviti dalje kao da ništa nije bilo. Ovakve i slične situacije se doživotno pamte, a ostavljaju trag na nama i našoj nerođenoj djeci. Sve što mama osjeća, osjeća i njezina beba u trbuhu.“

Marijina priča i odlučnost u skupljanju novca za tri nova CTG aparata od kojih svaki košta gotovo 11.000 KM, našle su put do mostarskog glumca Ive Krešića. Saznavši za akciju, Ivo je odlučio pomoći.

 

"Mislim da umjetnici trebaju na svaki način osluškivati život oko njih i reagirati u svakom pogledu na događaje kojima svjedoče. Ova akcija je jedan plemenit cilj gdje se direktno pomaže da buduće majke rađaju lakše, da bebe budu sigurnije. Samo je jedan način da dođemo na ovaj svijet, a taj je da se rodimo. I svi smo taj put prošli. Mi koji smo imali sreću da se rodimo zdravi imamo obavezu pomoći drugima da na ovaj svijet dođu zdravi i nasmijani. Sve u svemu, srcem za bebe! "

 

Rezultat suradnje između Marije i Ive pokazat će se na daskama HD Herceg Stjepan Kosača gdje će Ivo u četvrtak, 6. rujna 2012. s početkom u 20h izvesti svoju najpopularniju predstavu „UAN MEN ŠOU - Otirač“.

 

Cijena ulaznice je 5 KM kako bi sudjelovanje u akciji bilo prihvatljivo svima, ali Marija se nada da će ljudi dobrog srca koji su u mogućnosti izdvojiti i više od toga dodatno pomoći da se zacrtani cilj što prije ostvari. „Dosad smo prikupili novac za popravak jednog aparata, ali za kupnju novog još uvijek nema dovoljno novca. Uplate na račun humanitarne akcije stižu, ali se nadamo da ćemo nakon "Otirača" s ponosom moći reći da imamo novac za barem jedan aparat, a  možda i više.”

 

Sve naše sugrađanke i sugrađane koji u četvrtak 6. rujna u 20h neće biti u mogućnosti posjetiti Kosaču pozivamo da se akciji pridruže pozivom na broj 092 880 802 (HT Eronet mreža) čime donirate 1 KM za kupnju novih CTG uređaja. Osim toga, uplate se mogu izvršiti i na žiro-račun Hypo-Alpe-Adria banke: 3060012599726312. Za sve nas ostale ne preostaje ništa drugo nego pokazati da mostarsko srce kuca za bebe!  /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna