BiH 'ne govori jednim glasom': Prijedlozi amandmana neusporedivi, na pomolu sankcije

Amandmani političkih partija za izmjene Ustava F BiH i BiH, a koji su se trebali predati u parlamentarnu proceduru do 31. kolovoza, neće doprinijeti rješavanju prve obveze iz preuzete 'Mape puta' u Bruxellesu.

 
Na amandmane, koje su ponaosob, a ne usuglašeno kako su se obvezali u Bruxellesu, uputili SNSD i SDS, dva HDZ-a, SDA i SBB BiH, međunarodna administracija reagirala je samo nakon nekoliko dana.

"Suočeni sa neuporedivim prijedlozima, žalimo što se čini da su bh. lideri daju manji značaj ovim pitanjima nego političkom rivalstvu. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje", kazali su u zajedničkoj izjavi za javnost europski komesar za proširenje Štefana Füelea i generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Prijedlozi političkih partija, kako je naglašeno, su neusporedivi i jasno je da će proći još puno vremena dok se ne usuglase.
Međutim, međunarodna zajednica dala je do znanja da nema odstupanja od Mape puta i da se obveze moraju ispuniti.

"Vijeće Europe i Europska komisija s velikim razočaranjem bilježe da su šefovi institucija i politički lideri Bosne i
Hercegovin propustili prvi rok za provođenje Mape puta i nisu do 31. kolovoza uputili Parlamentarnoj skupštini svoj zajednički prijedlog, zasnovan na političkom sporazumu, za usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (presuda Sejdić-Finci), kao što su se dogovorili na sastanku održanom 27. lipanja u Bruxellesu. Mapa puta Europske unije ostaje na snazi. Ciljevi se neće promijeniti, a presuda Sejdić-Finci mora biti provedena. Europska unija i Vijeće Europe pozivaju bh lidere da ispune svoje obaveze i rade zajedno na provođenju presude Suda iz Strasbourga (ECHR), ispune obveze svoje zemlje prema Vijeću Europe te napreduju u europskim integracijama", upozoravaju Fuele i Jagland.

Očito je da je europska administracija prepoznala da su bh lideri sada fokusiraniji na predizborne kamapnje nego na ispunjenje obveza te da se neće više tolerirati svađalačka i politička neozbiljnost bh lidera.
Kako republikainfo.com neslužbeno doznaje od izvora u međunarodnoj administraciji, ukoliko se ne primjeni presuda 'Sejdić-Finci' moguće sankcije zbog neusuglašenih stavova mogle bi doći i u vidu nepriznavanja predstojećih izbora.

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna