Lagumdžija i Čović o ozbiljnim pitanjima na neformalnom sastanku u restoranu

Predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH, Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija danas (ponedjeljak, 03. rujna) u mostarskom restoranu 'Romanca' održali su neformalni sastanak, na kojem su nazočili i njihovi najbliži suradnici, između ostalih i Marinko Čavara dopredsjednik HDZ-a i Nermin Nikšić, aktualni premijer F BiH i glavni tajnik SDP-a.Lagumdžija i Tihić ponovili su stavove da će predstojeći izbori biti u središtu zanimanja ove dvije stranke, te d će se razgovori na temu rekonstrukcije vlasti na svim razinama, ponovno aktualizirati nakon završetka izbora.

Obojica lidera složili su se da na sceni ostaje tzv. šestorka, no ovaj put SBB BiH Fahrudina Radončića preuzeo je "upražnjeno mjesto" predsjednika SDA Sulejmana Tihića.


"Mi nastavljamo razgovarati o realizaciji dogovorenog u okviru 'šestorke' koja je bez SDA. Ovo je mjesec koji nije baš najbolji za parlamentrane rasprave o personalnim pitanjima i smatramo da ga na to ne treba potrošiti", rekao je Lagumdžija u izjavi novinarima.

Osvrćući se na zahtjeve za njegovom smjenom i "izbacivanja" SDP-a BiH iz vlasti na razini BiH, Lagumdžija je rekao da "svaka koalicija građena na programskim osnovama, a koja može matematički bez SDP-a, slobodno to može provesti u praksi" i da SDP BiH neće biti smetnja. Na pitanje hoće li se se prikloniti predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovom zahtjevu za smjenom Lagumdžije, lider HDZ-a BiH je rekao da te stvari treba ostaviti za vrijeme nakon izbora.

Čović i Lagumdžija danas su dogovorili i da će četiri stranke u FBiH – SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990 nastaviti proces rekonstrukcije vlasti u tom entitetu. Čović je ocijenio da je, zbog predizborne kampanje, sve procese koji se tiču promjena u političkim odnosima potrebno odvojiti od vremena u kojem će izborna kampanja, očigledno, biti preokupacija svake stranke.

Lagumdžija je rekao da očekuje da će Ustavni sud FBiH potvrditi da je Desnica Radivojević i dalje federalni ministar, te da će nakon toga Vlada FBiH moći provesti kadrovske promjene u nizu javnih poduzeća.

"To je posebno važno, jer je evidentno da se putem javnih poduzeća pokušavaju financirati predizborne kampanje i izvlačiti novac iz njih", dodao je Lagumdžija.

Na sastanku je dogovoreno i da rebalans proračuna Federacije mora biti odraz volje nove koalicije koju čine dva HDZ–a, SDP i SBB, dok je Lagumdžija istaknuo i da te četiri stranke imaju većinu za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira, "koji ne dozvoljava realizaciju nove koalicije u FBiH".

Između ostalog, govorilo se i o mogućim smjenama u javnim poduzećima, a predsjednik SDP-a BiH istaknuo je kako su one neminovne ukoliko Ustavni sud ocijeni nustavnom smjenu federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

O svojim dojučerašnjim partnerima s kojima je potpisao Platformu, Lagumdžija danas nije imao lijepe riječi, optuživši ih za kriminal te "izvlačenje novca za predizbornu kampanju".

S obzirom da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u nedavnom istupu u medije kazao kako partner te stranke ne može biti onaj koji je HDZ izbacio iz vlasti, za očekivati je i da ovo zatopljavanje odnosa na relaciji SDP-HDZ ipak neće biti dugog vijeka. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna