RAZOČARANI FUELE: Bh političari nisu dogovorili promjene Ustava, bave se međusobnim nadmetanjima

Europska komisija je u ponedjeljak izrazila razočaranost time što čelnici BiH nisu do dogovorenog roka uspjeli dogovoriti promjene ustava, što je jedan od uvjeta za podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

 


"Komisija izražava duboku razočaranost time što su institucionalni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini propustili prvi rok, koji je trebao dovesti do prvog koraka prema članstvu u EU-u", izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič, javila je agencija HINA.

Politički čelnici Bosne i Hercegovine obvezali su se krajem lipnja pred Europskom komisijom da će do 31. kolovoza postići saglasnost oko amandmana na ustav zemlje kako bi se on uskladio s presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH jer se kao predstavnici romskog odnosno židovskog naroda nemaju pravo kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine. Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, to pravo imaju samo pripadnici triju konstitutivnih naroda.

Europski sud za ljudska prava donio je u prosincu 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminirajuće odredbe. Glasnogovornica Kocijančič je pročitala dio izjave povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, koji je izrazio razočaranost činjenicom da je političkim čelnicima u BiH važnije njihove međusobno nadmetanje od europske budućnosti zemlje.

"Vjerujemo da su državljani Bosne i Hercegovine zaslužili bolje", rekao je Fuele. Usklađivanje ustava BiH s presudom u slučaju Sejdić-Finci uvjet je za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to se opet smatra nužnim kako bi BiH mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u. BiH je jedina zemlja jugoistočne Europe, uz Kosovo, koja još nije podnijela zahtjev za članstvo. (Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna