Mario Karamatić novi predsjednik HSS BiH, Lovrić bez kandidature

Posušak Mario Karamatić novi je predsjednik HSS-a BiH i jednoglasno je izabran na tu dužnost na 1. Izbornom saboru te stranke održanom u Brčkom. Dosadašnja predsjednica Ljiljana Lovrić nije se kandidirala na tu dužnost.
"Umorna sam i to je jedini razlog zašto se nisam kandidirala", odgovorila je Lovrić na novinarske upite zašto se nije željela "produžiti" predsjednički mandat. No, Lovrić ostaje aktivna u politici i to kao članica Predsjedništva stranke, odnosno, predsjednica Središnjeg odbora stranke. Također, Ivan Krndelj iz Brčkog, zamjenik je predsjednika stranke, a dopredsjednici su Ines Mucić iz Ljubuškog, Zoran Bošnjak iz Kiseljaka i Pejo Mendeš iz Brčkog.

Novi predsjednik stranke, između osalog, naglasio je kako je diskontinuitet jedini jamac ravnopravnosti Hrvata u BiH, ali i ista prava za sve građane BiH. "Ono što tražimo za sebe u sredinama gdje smo manjina, moramo biti spremni dati Bošnjacima ili Srbima gdje smo većina", kazao je Karamtić.

Inače, Ljiljana Lovrić od 2010. bila je predsjednicom koalicije HSS-HNI i oštra kritičarka rada HDZ-a BiH. No, brzo nakon izbora, zbog koalicije koju je potpisala upravo s HDZ-om BiH i predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, a s čim se nisu slagali Krešimir Zubak predsjednik Glavnog odbora i Ante Čolak novi predsjednik stranke, dolazi do razmimoilaženja u političkim pogledima te je isključena iz HSS-NHI-ja.

Zbog burnih previranja u stranci, HSS-NHI te je godine propustio izbore te na posljednjim općim izborima nije ni imao kandidate RS-u i u Hercegovini, iako je imao značajan broj pristalica. Potpisivanje koalicije s HDZ-om BiH ujedno je i bio slom HSS-NHI-ja u Hercegovini, stranka je potpuno neutralizirana i pretrpjela je veliku političku štetu. /republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna