SDP-ov ministar Zoran Mikulić tražio pomilovanje za Mirsu Švicarca

Ako je Mersed Hadžić, zvani Mirso Švicarac to što tvrdi SDP, kako je onda federalni ministar pravde mogao predložiti njegovo pomilovanje za tri mjeseca?

 
SDP BiH je u subotu oštro kritizirao odluku predsjednika FBiH Živka Budimira da pomiluje Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se u KPZ-u Zenica nalazio na izdržavanju kazne za pokušaj ubojstva.

"Ovim je predsjednik FBiH pokazao što za njega znači pravna država, javni poredak i sigurnost građana, kao i borba protiv kriminala i korupcije. U danu kada je na Ustavnom sudu FBiH održavana javna rasprava na kojoj je i sam sudjelovao, našao je vremena potpisati odluku o pomilovanju čovjeka koji je u dva navrata bio na Interpolovim potjernicama i koji je u međuvremenu osumnjičen za nekoliko teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti u BiH uključujući pucnjave, napade na osobe i njihovu imovinu", navodi SDPBiH u priopćenju.

Nedostojan dužnosti

"Budimir je ovim pomilovanjem zloupotrijebio institut oprosta, baš kao što je zloupotrijebio dužnost koju obavlja i neodgovorno donio odluke bez provjeravanja činjenica u vezi s prihvaćanjem krivotvorene i nepostojeće ostavke Desnice Radivojevića i nastupom pred Ustavnim sudom FBiH", te stoga SDP smatra da je "Budimir nedostojan obnašanja dužnosti predsjednika FBiH", javlja Centar za informiranje SDP-a BiH.
 
Da puno krupnih riječi uvijek iza sebe krije još nešto, pokazuje i ova osuda. Možda zbog neinformisanosti pomenutog centra za informiranje, ili tko zna zbog čega već, esdepeovci su zaboravili kako je, zapravo, teklo ovo pomilovanje. Prije svega, očito su skroz ispustili iz vida da je federalno Ministarstvo pravde dalo prijedlog predsjedniku FBiH da se, kako stoji u dokumentu kojim Oslobođenje raspolaže, "molba osuđene osobe Hadžić Merseda uvaži i predlaže da se osuđena osoba djelimično oslobodi od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od 3 (tri) mjeseca."

Podsjećamo, Hadžić, zvani Mirso Švicarac, presudom Županijskog suda u Sarajevu 1. srpnja 2011. za kazneno djelo ubojstva osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci. Dakle, redovan istek njegove kazne bio bi 26. lipnja 2014. godine, ali,  na temelju odredbi člana 16. Zakona o pomilovanju te "nekih činjenica", koje su nam ostale nepoznate, Ministarstvo pravde je procijenilo da Hadžiću kazna može biti skraćena za - tri mjeseca.

A može tri mjeseca?

Ako bismo se vratili na to šta SDP u svome priopćenju govori za tog osuđenika, onda je doista veliko pitanje, kako je Ministarstvo moglo takvo nešto zatražiti? No, ukoliko znamo da je čelni čovjek tog ministarstva esdepeovac Zoran Mikulić, tek tada se otvara dvojba: Znači li to da se SDP ne bi bunio da je Budimir poslušao Mikulića i oslobodio ga ta tri mjeseca?

Tek zbog upotpunjenja priče, podsjetimo i na to da prema zakonu, pomilovanje daje predsjednik FBiH, koji prije donošenja odluke obavlja konsultacije sa dopredsjednicima FBiH. Pomilovanje se ne može dati za kaznena djela zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, niti za osobe koje su ranije dobile pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora. (Izvor: Oslobođenje)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna