Čović: Nema rekonstrukcije, blokada vlasti sve do izbora

Sudeći prema izjavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, priča o rekonstrukciji vlada i smjeni ministara dobit će epilog tek nakon lokalnih izbora, a vlast na federalnoj i državnoj razini do tada će biti u blokadi.

 "Mislim da će doći do zastoja u djelovanju i izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, prije svega na federalnoj i državnoj, u ovo vrijeme izborne kampanje, a tek tamo od 07. listopada krenut će opet puna dinamika", izjavio je Čović na konferenciji za novinare održanoj nakon proširene sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se priča o rekonstrukciji federalne vlade trebala davno okončati, te da HDZ BiH u predizborno vrijeme neće trošiti dodatno vrijeme i energiju na to pitanje.

Upitan hoće li zastupnici HDZ-a BiH u Parlamentu BiH podržati SNSD-ov zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, Čović nije dao konkretan odgovor: "Svi oni koji s nama grade takvu BiH u kojoj ćemo imati apsolutnu jednakost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda su nam ozbiljni partneri i, ukoliko je njihovo ponašanje vjerodostojno, imat će i naš zagovor u svim daljnjim aktivnostima".

Također, Čović je kazao kako vjeruje da do okončanja lokalnih izbora neće biti novog zajedničkog sastanka predsjednika najjačih bh. političkih stranaka, jer bi takav sastanak bio samo u svrhu izborne kampanje.

Kada je u pitanju mogućnost održavanja izvanrednih izbora za sve razine vlasti, Čović je kazao kako HDZ BiH nema ništa protiv toga, ali da je takvo rješenje nerealno očekivati.

"Tema izvanrednih izbora je zadnjih šest-sedam godina svakodnevnica u BiH. Međutim, mi se ne možemo dogovoriti oko mnogo jednostavnijih stvari. Pitanje je kako pronaći način proglašenja izvanrednih izbora, što je uvjet da bi se proglasili i koji bi to kapacitet trebao biti, odnosno koja šestorka ili osmorka bi podržala takvu inicijativu? Nama osobno izvanredni izbori ne bi smetali, no oni danas nisu realni", kazao je predsjednik HDZ BiH.

Što se tiče izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", Čović je kazao kako će u četvrtak klubovi zastupnika HDZ-a BiH u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog izmjena Ustava HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, čime će, po Čovićevim riječima, biti ispoštovan rok naveden u Mapi puta.

Prijedlog dva HDZ-a podrazumijeva izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH, ali, po Čovićevim riječima, vjerojatno će se i o tom važnom pitanju odlučivati tek po završetku lokalnih izbora. (Izvor: FENA)

No, Predsjednik HDZ-a  BiH Dragan Čović je, po prvi puta nakon dvije godine, u položaju da se "poigrava" sa živcima predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.

"Mene je zvalo tridesetak predstavnika Međunarodne zajednice u zadnjih sedam dana i samo je jedno pitanje bilo: Hoćete li  podržati smjenu Zlatka Lagumdžije? Ja sam rekao: Što pojednostavljujete stvari? Ovo je ipak BiH", kazao je Čović, a prenosi BH radio 1.

Međutim predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću nije trebalo puno vremena da bude i konkretniji kad je u pitanju njegova podrška smjene Zlatka Lagumdžije s dužnosti ministra vanjskih poslova BiH.

„Mi danas ne želimo nikoga spašavati i nama će ubuduće partneri biti oni koji vide normalno funkcioniranje europske BiH", dodao je Čović.

Na kraju je Čović ponovio kako je njegovoj stranci oduzet legitimitet koji je ostvarila na prošlim općim izborima, a onim koji su to učinili Čović je poručio da ne mogu biti partneri njegove stranke, prenosi BH Radio 1.

Predsjednik HDZ-a BiH tako je ostavo otvoreno pitanje oko buduće suradnje s SDP-om. /republikainfo.com/

 

 

(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna