19 godina Herceg-Bosne

"Na 28. kolovoza, u ovim, za hrvatski narod u BiH, teškim povijesnim trenucima, prisjećamo se dana kada je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta u očuvanju hrvatske opstojnosti na ovim prostorima", stoji u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruge organizatora otpora BiH.

 

Foto: Prvotna Herceg-Bosna (plavom su obojene općine koje su proglašene dijelom Herceg-Bosne 18.11.1991.)

"Stoga, na 19. obljetnicu utemeljenja HR-HB, još jednom želimo iskazati dužno poštovanje svim hrvatskim vitezovima koji su svojom nesebičnom žrtvom utrli put stvaranju Herceg-Bosne, i koji su herojski darovali svoje živote u obrani Domovine, a svim pripadnicima HVO-a, članovima obitelji poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata, utemeljiteljima HR-HB-a, te svima onima kojima je Herceg-Bosna u srcu, čestitamo 19. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne", stoji u priopćenju.

Svečano obilježavanje obljetnice HR HB bit će upriličeno u utorak, 28. kolovoza, polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana (Rondo) u Mostaru, potom svetom misom u Crkvi Stjepana Prvomučenika u mjestu Gorica. Nakon mise, u 19 sati bit će položeni vijenci na grob Mate Bobana, prvog predsjednika HR.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kao politička i teritorijalna cjelina, ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su u Washingtonu, 18. ožujka 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini.

Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, dok je druga faza trebala biti uključivanje srpske strane u pregovore. Prema toj zamisli, Republika Srpska je trebala nestati, a Bosna i Hercegovina bi na cijelom prostoru bila županijski uređena zemlja. U nekoliko svojih javnih istupa ovo je potvrdio i potpisnik sporazuma Krešimir Zubak, no kasnije su Amerikanci odustali od te ideje.

Dana 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Spornih dijelova u Washingtonsko sporazumu je bilo nekoliko, kao dogovor o konfederaciji Republike Hrvatske s Federacijom Bosne i Hercegovine, koja nikada nije zaživjela. Tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić navodi kako je prihvatio taj prijedlog iako bio svjestan da, ako se i postigne, nikada neće zaživjeti. Granić je potvrdio da je bila riječ o obmani predstavnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Slično je i revidiranje Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata, jer su brojne ovlasti ukinute županijama. Novouspostavljena federalna ministarstva prosvjete i kulture, te energetike su formirana suprotno sporazumu, budući da su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale biti na županijskoj razini.

Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna