Ništa od Karadžićevog intervjua s Billom Clintonom

Haški tribunal odbio je Radovana Karadžića da se bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu izda obvezujući nalog za intervju s njegovim pravnim savjetnikom o transferu oružja u BiH preko Hrvatske u vrijeme dok je na snazi bio embargo UN-a.Pretresno vijeće korejskog sudije O-Gon Kwona odbacilo je zahtjev Radovana Karadžića da se bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu izda obvezujući nalog da s pravnim savjetnikom optuženog, Peterom Robinsonom obavi razgovor o transferu oružja u BiH preko Hrvatske, u vrijeme dok je na snazi bio embargo UN-a, prenosi Agencija SENSE.

Karadžić se nadao da će mu razgovor s Clintonom pomoći odgovoriti na optužbe za napade na zaštićene zone i uzimanje pripadnika UN za zarobljenike u svibnju 1995.

Optuženi, između ostalog, tvrdi da je Amerika 1994. dala suglasnost Hrvatskoj da se preko njenog područja uvozi oružje u BiH od čega su značajne količine završile u Srebrenici i Žepi. Karadžić, također, smatra da je Clintonovo obećanje da će vojno podržati muslimansko-hrvatsku federaciju dalo Muslimanima "motiv za insceniranje" masakra na Markalama 28. kolovoza ‘95., kako bi izazvali intervenciju NATO-a.

U odluci Pretresnog vijeća se navodi da je iz zahtjeva jasno da obrana želi pokazati na prešutni pristanak Sjedinjenih država na transfer oružja preko Hrvatske, a ne da se ukaže na prirodu i razmjere krijumčarenja oružja.
Vijeće je, stoga, podsjetilo Karadžića da je ranije već zauzelo stav da je pitanje umiješanosti zemalja članica UN-a, među kojima i Sjedinjenih država, u navodno krijumčarenje oružja "irelevantno i nepotrebno" za predmet bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Vijeće je u obrazloženju napomenulo da je Karadžić od Sjedinjenih država već dobio informacije o transferu oružja u vidu brojnih dokumenata koji su mu dostavljeni u skladu s pravilom 70, Pravilnika o postupku i dokazima. Karadžić je, također, uz zahtjev priložio dokument koji govori o navodnom obećanju Amerike da će vojno podržati muslimansko-hrvatsku federaciju što, po sudcima, pokazuje da obrana raspolaže i tim informacijama. Stoga, po mišljenju haških sudaca, nema nikakve potrebe da se izdaje obvezujući nalog Clintonu. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna