Hennessey: Upitno priznavanje rezultata izbora 2014. - BiH nema mogućnosti niti spriječiti požare!

"Ako se izbori 2014. godine budu održali po postojećim ustavnim rješenjima i bez ispunjavanja odluke Suda u Strasbourgu u predmetu 'Sejdić-Finci', Vijeće Europe imat će problem da uopće prizna rezultate tog izbornog procesa", ponovo je upozorila šefica ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessy.
Imajući u vidu da se bliži rok, 31. kolovoz, koji je zadan u Mapi puta, koju su stranački lideri dogovorili sa europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a da nije na pomolu dogovor o podnošenju usuglašenog prijedloga bh. parlamentu za izmjenu državnog ustava u kontekstu presude Sejdić - Finci, Hennessy je rekla da je razočaravajuće da se ponovo ništa nije uradilo i da nije ispunjen ni ovaj rok.

"To ne bi trebao biti izgovor da se nešto što prije ne uradi", kazala je direktorica Ureda vijeća Europe u BiH.

Eventulane sankcije, ukoliko se ne provede presuda ni u ovom zadanom roku, ponovila je, nisu potrebne jer BiH sama sebe sankcionira time što onemogućava određena prava ljudima koji su građani ove države.

"Kada govorimo o sankcijama, BiH se sama sankcionira time što ne ispunjava presudu 'Sejdić-Finci' i samim tim onemogućava potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i uđe u europske integracije, a da ne govorim o tome koje bi sebi sama mogla nametuti sankcije time što neće ući u EU", ukazala je direktorica Ureda vijeća Europe u BiH i dodala da za tu instituciju i nije posebno važno kakav odnos BiH ima sa samom EU, već žele da se ispuni presuda Suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'.
Ustavna refoma, podsjetila je Hennessy, ne govori samo o odluci 'Sejdić-Finci', već i svim drugim presudama koje će se u budućnosti događati i koje će, također, morati biti primjenjivne.

Ona je podsjetila da postoje tri razloga zašto je ustavna reforma u BiH važna, a prvenstveno da se osigura stabilna i istinska demokracija, što trenutno nije slučaj.

Drugi razlog je potreba funkcionalne države, te pod tri da se osigura kapacitet da se BiH može integrirati u Europsku uniju, što su građani kazali da žele..

"Kada govorimo da ustav treba jamčiti jednaka prava svim građanima, to je država koju žele svi građani i narodi BiH, a njena funkionalnost treba se ogledati donošenju i primjenjivanju odluka te reagiranju na određene krize, što sada ne radi. U BiH nema mogućnosti ni da se, čak, spriječe požari", konstatirala je Mary Ann Hennessy te dodala da je za integriranje BiH u EU potrebno ispunjenje svih europskih standarda, što je globalni proces koji želi Vijeće Europe, a koji može duže trajati.

O ovoj temi direktorica Ureda Vijeća Europe u BiH govorila je danas u Banjoj Luci na javnoj raspravi koju je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini uz potporu Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

Cilj organiziranja javnih rasprava, koje će sutra održati i u Mostaru, a 27. kolovoza u Sarajevu, je pružanje šanse nedovoljno zastupljenim idejama ustavnih promjena, otvaranje prostora za neposrednu komunikaciju između akademske zajednice te političkih stranaka na vlasti i onih u oporbi, s mladim ljudima, uvezivanje ideja i viđenja stanja u Bosni i Hercegovini, te prepoznavanje razlika između percepcije problema u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini djeluje na zagovaranju ustavnih reformi u skladu s postavljenim principima organizacije, među kojima je prioritet dat transparentnosti procesa javne rasprave, racionalnom rješavanju postojećih problema te svijesti o realnom kontekstu bh društva. (Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna