Hrvatski kanader gasi požare u Mostaru

Od 06.50 sati jutros na mostarskom području djeluje kanader kojega su ustupili iz Republike Hrvatske, kazao je za Fenu zapovjednik Vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić.

 


Po njegovim riječima, kanader djeluje na području Rujišta gdje je situacija proteklih dana bila kritična. Kanader vodu uzima iznad HE Mostar, a mjesto uzimanja vode osiguravaju službenici policije i Jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave Civilne zaštite u suradnji sa Extreme Explorer professional diving team-om koji paze da ne bi bilo kupača ili plovila u zoni uzimanja vode.

"Protekla noć za mostarske vatrogasce je bila jako teška, nadamo se kako će uz pomoć kanadera požar uskoro biti ugašen", kazao je Jurić.

Kanader je iz Hrvatske upućen nakon što je Vijeće ministara BiH, Vladi RH uputilo zamolbu za pomoć.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je sinoć i jutros bio na području zahvaćenom požarom, kazao je za Dnevnik.ba kako je taj dio požarišta, iznad kuća, prilično saniran.
"Na žalost problem je što se zrakoplov ne može opskrbiti gorivom ovdje, pa je odletio za Split, odakle će se ponovo vratiti i nastaviti gasiti požar sa sjeveroistoče strane Mostara, kazao je Bešlić. Dodao je kako su piloti kanadera pravi virtuozi, jer zahvaćaju vodu s relativno uskog područja i "bombardiraju" požar.

Od gradonačelnika Bešlića doznaje se da postoji mogućnost da se kanader iz Hrvatske uključi i u gašenje požara oko Konjica.

Unatoč što i diljem susjedne Hrvatske bjesne požari, na Velebitu, otoku Pelješcu, Imoticama prema Dubrovniku, kanjonu Cetine, Komiži itd, Vlada Hrvatske uputila je pomoć i u Hercegovinu.

Proteklu noć i danas Mostar je obavijen gustim dimom koja, potpomognuta laganim vjetrom, pristiže s požarišta u mostarsku kotlinu.

(Izvor: FENA/Dnevnik.ba/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna