Zahtjev SNSD-a za smjenom Lagumdžije - pobrojani mu svi grijesi, od Sirije do Kukića i Milanovića

Klub zastupnika SNSD-a uputio je danas (petak, 24. kolovoza) Parlamentarnoj skupštini BiH Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.


Lagumdžiji se "na dušu" stavlja Rezolucija o Siriji, predlaganje prof. Slave Kukića za mandatara kao i izbjegavanje sastanka s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem tijekom prvog, službenog posjeta BiH.

Utemeljenost inicijative članovi Kluba SNSD-a pravdaju članom 143. stavak 1. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, što bi eventualna Lagumdžijina smjena, kao ministra, zapravo i bila.

Iz Kluba SNSD-a pokrenutu inicijativu za smjenom Lagumdžije opravdavaju s nekoliko razloga, a jedan od najvžnijih je, kako navode, povreda Ustava BiH, kao i zakone BiH, kada je Stalnoj misiji BIH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a, koja je usvojena 3. kolovoza ove godine.

U obrazloženenju se pozivaju na član V. Ustava BiH, gdje se propisuje da je "Predsjedništvo nadležno za vođenje vanjske politike BiH". "Ministru vanjske poslova je moralo biti jasno da vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH, a ne ministar vanjskih poslova kao ni samo Ministarstvo".

Kako se dalje pojašnjava, posljedice Lagumdžijinog postupka su bile konkretne, jer je "na osnovu izdane instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasovao 'ZA' Rezoluciju, iako nije imao stav Predsjedništva BiH, čime je ozbiljno ugrozio odnose BiH prema onim državama koje nisu podržale Rezoluciju, a prema kojima Bih ima korektne vanjskopolitičke, ali i ekonomske i prijateljske odnose".

Klub zastupnika SNSD-a zaključuje da je iz navedenog jasno da je ministar vanjskih poslova izišao iz okvira svojih nadležnosti, zlouporabio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH. "Posljedice ovakvog djelovanja ministra su negativne za BiH jer je Ministarstvo vanjskih poslova nadležno za provođenje utvrđene politike BiH i radi na razvijanju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smjernicama Predsjedništva BiH", stoji u inicijativi.

No, Rezolucija o Siriji nije i jedini razlog za pokretanje inicijative za Lagumdžijinu smjenu. Naime, Rezolucija je glavni razlog, a postoji i niz drugih razloga.
"Neki od njih je i što je Lagumdžija, kao predsjednik SDP-a BiH svojim dosadašnjim djelovanjem ozbiljno ugrozio političke odnose između konstitutivnih naroda u BiH, kako formiranjem vlasti u Federaciji BiH, tako i neozbiljnim predlaganjem mandatara Slave Kukića bez bilo kakvog dogovora o parlamentarnoj većini i tako čitav proces formiranja vlasti u BiH doveo u pitanje. Time, ne samo da je izgubljeno dragocjeno vrijeme za europski put BiH, nego su i ozbiljno poljuljana načela konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda u BiH.Svjedoci smo i njegovih otvorenih pritisaka na javni RTV servis, koji ozbiljno ugrožavaju osnovne principe demokracije. Napadi na neovisni pravosudni sustav su konstantni, a kadrovska kombinatorika koju provodi SDP, po tipu negativne selekcije podobnih i poslušnih, urušava i ono malo povjerenja građana u sustav", stoji u Inicijativi o reknostrukciji Vijeća ministara BiH, odnosno, razrješenju ministra Lagumdžije.

U istoj se navodi da bi ovakvih nabrajanja još moglo biti, te spominju i nedavni skandal prilikom posjete premijera Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kada je ministar Lagumdžija s njim izbjegao susret.

S obzirom na kompliciranost saveza političkih opcija, SNSD-a, dva HDZ-a, SDA-a, SBB BiH, SDS-a i NSRZB-a, glasovanje o Lagumdžijinoj smjeni bit će neki od najzanimljivijih trenutaka na ovogodišnjoj bh. političkoj sceni. /republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna