Ministar Lagumdžija u SAD-u s bivšom državnom tajnicom Albright

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija boravi u Sjedinjenim Američkim Državama.Dr. Lagumdžija će na poziv Republikanske stranke nazočiti Nacionalnoj konvenciji ove stranke koja će se održati u Tampi, Florida, od 27. do 30. kolovoza 2012. godine.

Tijekom dosadašnjeg boravka u Washingtonu, osim sastanaka sa čelnicima State Departmenta i Kongresa SAD-a, dr. Lagumdžija se sastao s bivšim državnom tajnicom u Vladi predsjednika Williama Clintona i predsjednicom Albright Stonebridge grupacije Madeleine Albriht. Također, dr. Lagumdžija se sastao sa predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta Kennethom Wollackom, te bivšim pomoćnikom državnog sekretara Madeleine Albright i vođom tima koji je u Daytonu pisao Ustav BiH, Jimom O’Brianom.

Dr. Lagumdžija je upoznao sugovornike sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i aktivnostima na implementaciji presude 'Sejdić i Finci' kao dijela ukupnih ustavnih reformi.U tom smislu istakao je punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kao vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine.
Lagumdžija je istaknuo da je članstvo u EU i NATO-u bosanskohercegovački cilj ali i sredstvo za postizanje tog cilja. Naglasio je da samo s reformama koje su potrebne za punopravno članstvo u EU ili NATO-u Bosna i Hercegovina može postići stabilnost i dugoročni napredak.

U kontekstu približavanja Europskoj uniji dr. Lagumdžija je upoznao sugovornike s trenutnim statusom europskih integracija Bosne i Hercegovine i tom prilikom izrazio uvjerenje da je nakon prvog Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, održanog 27. srpnja u Bruxellesu, o čijim detaljima je također govorio, Bosna i Hercegovina jedan korak bliže europskoj obitelji nacija.
Istaknuo je da bh lideri moraju u potpunosti biti posvećeni ispunjavanju usaglašene Mape puta, sa namjerom da do kraja 2012. godine BiH podnese kredibilnu aplikaciju, a do 2014. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Dr. Lagumdžija je također upoznao sugovornike i s trenutnim napretkom kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i izrazio nadu da bi BiH u jesen ove godine mogla početi s prvim ciklusom MAP-a. Pri tome je naglasio važnost opredjeljenja Vijeća ministara BiH kao i cjelokupne političke javnosti za ubrzanje puta ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, kao i opredijeljenost BiH za daljnje produbljivanje regionalne suradnje.

Dr. Lagumdžija je također razmijenio mišljenja o situaciji u regionu i regionalnoj saradnji istaknuvši da je razlog za to veoma jednostavan i jasan – kroz regionalnu saradnju potvrđuju se i drugi vanjskopolitički prioriteti BiH, prije svih procesi europskih i euroatlantskih integracija, koji opet potiču i potvrđuju dobre odnose naše zemlje sa susjednim i zemljama regije. On je upoznao sugovornike i o svom nedavnom boravku u Saudijskoj Arabiji na Summitu OIC-a, te su u tom kontekstu izmijenjena mišljenja o situaciji u Siriji, te cjelokupnoj regiji Bliskog istoka.

Tijekom svog boravka u SAD dr. Lagumdžija održat će niz susreta s predstavnicima poslovne zajednice tokom kojih se razgovara o investicijskim mogućnostima u BiH, a posebno u energetskom i infrastrukturnom domenu.

Dr. Lagumdžija je u razgovorima istaknuo prioritet u razvoju ekonomske saradnje, te naglasio da će ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine imati uticaja u smislu privlačenja stranih investicija, jačanja ekonomije i održavanja dugoročnog mira i sigurnosti. Sugovornike je upoznao sa mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, kao i razvoja bilateralne i multilateralne ekonomske saradnje.

Sugovornici su iskazali podršku napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i istaknuli da su te integracije jedini put za političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i  regije u cjelini.

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna