Živimo u godini koja će obilježiti stoljeće: Hladnoća i žega, kao nikad u 100 godina

Federalni hidrometeorološki zavod zbog iznimno visokih temperatura odredio je "meteo alarm" za cijelo područje BiH.
"Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", preporuka je iz hidrometeorološkog zavoda. Ovakvu preporuku za cijelu BiH Federalni hidrometeorološki zavod uputio je u veljači ove godine kada su BiH zahvatile snježne nepogode.

Kako upozoravaju meteorolozi, područje Balkana zahvatio je četvrti toplotni udar ovog ljeta, što je, prema njihovoj ocjeni, prirodni fenomen koji se događa jednom u 100 godina.

Podsjetimo da je u veljači, u Sarajevu i Mostaru, pao snijeg kakav se ne pamti u posljednjih 100 godina, tako da je ova godina uistinu godina prirodnih nepogoda po kojim će biti zabilježena ne samo ova godina nego i stoljeće.

Zbog visokih temperatura i biometeorološka prognoza bila je iznimno nepovoljna u cijeloj zemlji. Nastavak vrućina donosi nepovoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji.Velike vrućine, mogu prouzročiti toplinski udar, stoga je preporuka da se izbjegava boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, smanji tjelesna aktivnost i pije što više tekućine.
Ekstremno visoke temperature nepovoljno utiču na većinu populacije osobito na osjetljive kategorije stanovništva, djecu, starije, trudnice i kronične bolesnike. Kod meteoropata se može javiti glavobolja, malaksalost i razdražljivost, te poteškoće sa snom, a kod kroničnih bolesnika povećanje tegoba. Obvezna je zaštita od UV zračenja. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna