Na Kavkazu pronađena tijela trojice alpinista: Jesu li to Hrvati nestali prije 38 godina?

Četvoročlana ekspedicija iskusnih gorskih spašavatelja 13. srpnja otišla je na Kavkaz u potrazi za tijelima hrvatskih alpinista koji su nestali u ledenom odronu na planini Užba 1974. godine, a jučer su se javili s prvim vijestima.

Foto: Jutarnji.hr

U opsežnoj i temeljitoj potrazi na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli su tri tijela. Kraj jednog tijela pronađena je i službena značka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke.

 

Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću. DNA analiza pokazati će jesu li to ostatci hrvatskih alpinista.

 

Premda je već i samo lociranje tijela na velikom ledenjaku spektakularni uspjeh, upravo rezultati analize uzoraka tkiva biti će presudni za obitelji i sve prijatelje koji svim srce žele konačni povratak tijela u domovinu. Treće tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena. Naime, Križ Ušbe je vrlo opasan alpinistički uspon u kojem je i prije i nakon nesreće u 1974. bilo smrtnih stradavanja u lavinama i ledenim odronima.

 

Ovu pretpostavku potvrđuju nešto drugačiji dijelovi alpinističke opreme. U ovom trenutku ekspedicija je pretražila sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka. Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600 metarski ledopad na kraju ledenjaka.

 

Alpinisti i gorski spašavatelji, Darko Berljak, vođa ekspedicije, Edin Alikalfić, Hrvoje Kamenjarin i Dražen Pezer za sada vjeruju da će u tome uspjeti, mada će za to trebati i alpinističkih i organizatorskih sposobnosti. Podsjetimo, u do sada najvećoj nesreći hrvatskog alpinizma stradali su tada ponajbolji alpinisti i gorski spašavatelji: Ante Bedalov, Nenad Čulić, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković.

 

Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini koja je zbog naglog pogoršanja vremena protutnjala stijenom Križa Užbe. Prve vjerodostojne tragove otkrio je slučajno češki alpinist koji je prošle godine na području ledenjaka ispod Užbe slučajno našao određeni broj komada alpinističke opreme, temeljem koje je zaključio da pripadaju slovenskim alpinistima.

 

Slovenci su zaključili da niti jedan njihov alpinist nije stradao na tome području te su fotografije proslijedili nama. To je bio dovoljan razlog za pokretanje ekspedicije sa jedinim ciljem: Organizirati na ledopadu i ledenjaku veliku potražnu akciju kako bi se pronašla tijela naših alpinista i gorskih spašavatelja.

 

Obitelji stradalih alpinista ovih trenutaka ponovno proživljavaju nesretne događaje, sa nadom da će njihovi najbliži, nakon gotovo 4 desetljeća naći svoj mir i biti dostojno sahranjeni u domovini. /jutarnji.hr/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna