Sud BiH oslobodio Lijanoviće svih optužbi

Prizivno vijeće Suda BiH drugostupanjskom, pravomoćnom presudom oslobodilo je bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene svih optužbi za organizirani kriminal, pranje novca i poreznu utaju. Riječ je o ponovljemon suđenju. Prije dvije godine, Jerko Lijanović je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je osuđujuća presuda u svibnju ove godine ukinuta i naređeno je novo suđenje. Protiv ove presude žalba nije dopuštena.Ovom presudom, osim Jerka Ivankovića Lijanovića, oslobođeni su njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Tužilaštvi BiH teretilo ih je da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili kazneno djelo propisano zakonom BiH - Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 milijuna KM, za koliko su oštetili proračun BiH.

Optuženim pravnim osobama "Lijanovići", "Farmer", "Farmko", "Optimum", "Kora-Fin", svi iz Širokog Brijega, te "Mi-MO" iz Mostara, stavljeno je na teret da su raspolagale protupravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine koje su za ime, račun i u svoju korist ostvarili optuženi.

Prvostupanjskom presudom 22. listopada 2018., Jerko Ivanković Lijanović i ostali osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora, nakon čega su žalbe obrane uvažene te je ova odluka ukinuta i određeno održavanje novog pretresa.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna