dodik ponovio - Protiv ANP-a, Inzka, a i SDA

"Situacija u svezi s formiranjem vlasti na razini BiH ostaje nepromijenjena. Ne postoji nikakva inicijativa u vezi sa mogućnošću da se uspostavi Vijeće ministara BiH", oručio je ovo član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a nakon održane sjednice kolektivnog šefa države, izvješćuju Vijesti.ba."Sinoć smo u ovom objektu Džaferović, Komšić i ja u višesatnom razgovoru pokušali vidjeti kako bismo mogli to pitanje pokrenuti sa stanovišta onoga što je nadležnost Predsjedništva BiH, a to je da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH. U tom razgovoru iznmio sam prijedloge u vezi s činjenicom da je nužno formirati Vijeće ministara BIH, te ukazao na potrebu da se uvaže jasni stavovi Europske komisije, koja nije postavila pitanje u svezi s integracijama u NATO savez kao pitanje u svezi s europskim integracijama. To je bilo jasno razgraničeno", kazao je Dodik.

Što se tiče ranije usvojenih odluka, kazao je da je odgovor na to najbolje dala točka 3, sporazuma SNSD-SDA-HDZ BiH, koji je potpisan 5. kolovoza, a koji, kako je rekao, više ne važi, prenose Vijesti.ba.

"Prije nekoliko dana izrazio sam spremnost da taj sporazum može biti promijenjen u dijelu koji će rok trajanja tog sporazuma produžiti za novih 10 do 15 dana, kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara BiH. Nitko se nije referirao na to. Nemam namjeru inicirati i predlagati sastanke koji bi se time bavili", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, špekulacije su da postoje neki razgovori.

"Ja za njih ne znam. Jedino ako to nije najavljeni sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BIH. Njihovo pravo je da to odlučuju. Vjerojatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Tu dolazimo do važnog pitanja. Očito da je jedini zajednički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja formiranja Vijeća ministara BIH je SDA, kao i na razini BiH, tako i na razini FBiH i na županijskim razinama", mišljenja je Dodik.

Nemoguće je održati tezu o određenim blokadama na razini BiH, navodi Dodik, a da je neriješen problem vezan za funkcioniranje institucija na razini FBiH.

Ističe da su institucije vlasti u RS-u formirane prije skoro godinu dana, te stoga taj entitet ostvaruje sve svoje i Ustavom i zakonom predviđene obveze.

- Naivno je i nemoguće očekivati da se putem nekih inicijativa koje dolaze od međunarodnog faktora može doći do nekog navodnog akta koji bi netko tumačio ovako ili onako. Mi nećemo dati saglasnost za ANP. Onog trenutka kada predate prvi put taj akcijski plan, vi ste se odredili za članstvo i postoji mogućnost da u skladu s praksama koje smo vidjeli, sam NATO odlučuje kad će i hoće li nekoga primiti - dodao je Dodik.

Naglasio je da odluka Republike Srpske da ne podrži integracije u NATO, te dodao da je to jasno iskazano rezolucijom NSRS.

- Nitko nema pravo to prekršiti. U razgovoru sa Džaferovićem sam iznio da je potrebno formiranje Vijeća ministara i istaknuo sam da u Europskoj uniji pet zemalja nije članica NATO saveza. Nitko više nije naivan oko ANP-a, da se putem nekih inicijativa međunarodnih faktora može doći do nekog akta, ali mi ne želimo sudjelovati u tome - naglasio je Dodiik.

Rekao je da je na dnevnom redu formiranje vlasti na razini Federacije BiH.

Dodik je također izjavio da su migrantski problemi vrlo vidljivi.

- Treći put tražimo od Vijeća ministara da nam dostavi operativan plan, koji je provodiv. Nismo dobili izvješće, i ponovo smo tražili od da nam se dostavi taj operativni provodiv plan - istakao je on.

Naveo je da danas u BiH postoji niz institucija koje nemaju nikakvu funkciju.

- Prije masovnih intervencija visokih predstavnika u institucijama BiH bilo je zaposleno 3.000 ljudi, a danas 24.000. Što znači da je cilj bio centralizacija.

On je naglasio da NATO integracije nisu u nadležnosti visokog predstavnika, baš kao ni europske integracije.

- Petljajući se, on krši svoje ovlasti i krši Daytonski sporazum, točnije aneks 10. Visoki predstavnik je obmanuo i Ujedinjene nacije - napomenuo je Dodik.

Dodik je optužio Šefika Džaferovića da onemogućava popunjavanje Upravnog odbora Središnje banke BiH sa dva člana, čime nanosi štetu Republici Srpskoj.

"To je neprihvatljivo, jer Džaferović smatra da trebamo čekati presudu po privatnim tužbama nekih pojedinaca", istaknuo je on, dodavši kako se želi ovladati Središnjom bankom na štetu Srba.

On je kazao kako su se članovi Predsjedništva tijekom sinošnjeg razgovora usuglasili oko većine stvari, ali da je danas na službenom sastanku došlo do promjene mišljenja.

Dodik je, komentirajući govor Inzka u UN-u, kazao kako su prethodni visoki predstavnici uveli Bonske ovlasti koje nisu u skladu sa Daytonskim sporazumom.

"Uloga visokih predstavnika je da štite Daytonski sporazum, a ne da ga mijenjaju. Visoki predstavnik je kršenjem Daytona doveo BiH u ovakvo stanje", kaže Dodik.

Dodik smatra kako je Inzko u UN-u iznio nekoliko neistinitih tvrdnji, te da se stavio izvan Ustavnog suda kada nije dozvolio da o njemu odlučuje.

"On je isključivo zadužen baviti se civilnim poslovima, dok se on bavi europskim i NATO integracijama, što predstavlja lažno tumačenje Daytonskog predstavnika. On je svojim govorom u UN-u obmanuo svjetske predstavnike", kazao je Dodik.

Dodik smatra kako se mnoge stvari koje je Inzko rekao u New Yorku graniče s lažima, prenose Vijesti.ba./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna