DEFICIT SE 'SMIJEŠI' - Na zapadnom Balkanu zaposleno manje od pola stanovništva, u BiH tek 34%

Redovito ekonomsko izvješće Svjetske banke pokazalo je da, bez obzira na pozitivna kretanja na tržištu rada, na Zapadnom Balkanu posao ima manje od polovice stanovnika radno-aktivne dobi, odnosno, 44 posto. Također, Svjetska banka očekuje da u BiH u 2019. fiskalna bilanca prijeđe u deficit, kao i da dođe do povećanja deficita tekućeg računa na 4,3 posto nakon neznatnog smanjenja u 2018.Na predstavljanju izvješća u Sarajevu istaknuto je da u Bosni i Hercegovini 34 posto stanovništva radno-aktivne dobi ima posao, a na Kosovu samo 30 posto.

Navedeno je da se u BiH u 2019. očekuje usporavanje ekonomskog rasta na 3,1 posto, sa 3,6 posto u 2018. u velikoj mjeri zbog smanjenja neto izvoza.

Pojašnjeno je da je smanjenje izvoza prouzročeno usporavanjem ekonomskog rasta u EU - značajnom trgovinskom partneru BiH, zatim nižim svjetskim cijenama aluminija koji je glavni bh. izvozni proizvod, te gubitkom tržišta za neke robe zbog regionalnih trgovinskih sporova.

Također, Svjetska banka očekuje da u BiH u 2019. fiskalna bilanca prijeđe u deficit, kao i da dođe do povećanja deficita tekućeg računa na 4,3 posto nakon neznatnog smanjenja u 2018.

Naglašeno je da su rizici po izgled BiH dosta uravnoteženi - s vanjske strane spor ekonomski rast EU, a s domaće kašnjenje u uspostavljanju vlasti.

 

 

 

(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna