Svetski mediji: Nova era na Kosovu

Vanredni izbori na Kosovu najavljuju novu eru pobjedom nove generacije političara, poslije dominacije vođa koji su se istaknuli u sukobu sa Srbijom prije dvija desetljeća i koje građani krive za rasprostranjenu korupciju i loše ekonomsko stanje, piše Radio Slobodna Europa.Prema preliminarnim rezultatima, Samoopredeljenje je osvojilo 25,64% glasova, Demokratski savez Kosova 24,94%, Demokratska partija Kosova 21,07%, koalicija Alijanse za budućnost Kosova dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja i Socijaldemokratske partije 11,56%.

Nova generacija

Na izborima na Kosovu nova generacija političara je prvi put ponudila ozbiljan izazov ljudima koji su se istaknuli kao borci u sukobu sa Srbijom i koji su dva deseteljeća dominirali kosovskom politikom usprkos neuspjehu u osiguranju trajnog mira, ali i ekonomskim problemima, ukazuje The New York Times.

Dok gorki razdor sa Srbijom i dalje ostaje, sa slabim izgledima za približavanje, prosmatrači se, ističe njujorški list, nadaju da bi izbori mogli pružiti priliku da se zemlja otarasi korupcije i lošeg upravljanja u poslijeratnim godinama i da se fokusira na bolju vladavinu.

Kao predvodnicu izazova ušančenom liderstvu Kosova, The New Yor Times navodi Vjosu Osmani (38) iz Demokratskog saveza Kosova, koja se, kako ističe list, od mogućih kandidata za novog premijera jedina nije borila u ratu i koja bi mogla biti prva žena na čelu kosovske vlade.

Demokratski savez Kosova je po rezultatima izbora tik iza, kako ocjenjuje Times, nacionalističke stranke Samoopredeljenje koju vodi Aljbin Kurti. List dodaje da će tijesna trka u kojoj nijedna partija nije dobila više od 30% glasova, vjerojatno pokrenuti žestoku borbu za funkciju premijera kada se budu razgovaralo o vladajućoj koaliciji.

Usprkos razlikama među partijama, svi kandidati znaju da je javnost nezadovoljna i svi su obećali da će iskorijeniti korupciju, boriti se protiv organiziranog kriminala i nepotizma, kao i da će smanjiti nezaposlenost, naglašava New York Times, ukazujući na obećanja da će prioritet biti domaće teme u odnosu na pritisak međunarodne zajednice za pregovore sa Srbijom o rješenju za status Kosova.

Pobjeda bivšeg studentskog lidera

Bivši vođa studentskih prosvjeda Aljbin Kurti pobijedio je na izborima koji su raspisani pošto je dosadašnjeg premijera Haradinaja pozvalo tužiteljstvo u Haagu koje ispituje navode o ratnim zločinima, piše londonski The Times.

Kurti je, navodi list, imao istaknutu ulogu u studentskim prosvjedima protiv režima Slobodana Miloševića sredinom 90-ih, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora, od kojih je odslužio dvije godine prije nego što ga je oslobodila vlada nakon pada Miloševića 2001. godine.

Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. Samoopredeljenje se probilo kao ljevičarska stranka koja se zalaže za borbu protiv korupcije i glavna je oporba dosadašnjem premijeru Haradinaju i predsjedniku Hashimu Thaciju. Obojica su, dodaje The Times, bili zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova, gerilskog pokreta koje borio protiv Miloševića.

Navodi o ratnim zločinima vise nad Haradinajem i Thacijem i obojica će se vjerojatno suočiti s optužbama u Haagu, ocjenjuje The Times. Haradinaj je podnio ostavku u srpnju pošto su ga pozvali tužitelji, ali je ipak sudjelovao na izborima nakon kojih je priznao poraz.

Kurti, koji je radio za političko krilo Oslobodilačke vojske Kosova, nasljeđuje nezgodnu situaciju na Kosovu, ocjenjuje londonski list i dodaje da su pregovori s Beogradom zastali, dok je Srbija uspješno lobirala kod 12 zemalja da povuku priznanje o neovisnosti Kosova.

Ključna pitanja

Europska televizija Euronews također ocjenjuje da su izbori u nedjelju naznačili novu eru za politiku na Kosovu, u čijem rukovodstvu ranije dominirale vođe iz sukoba iz 90-ih i rata za neovisnost.

Ključna pitanja za glasače su bila vezana za duboko ukorijenjenu korupciju i mirovni dogovor sa Srbijom koji treba utabati put za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, navodi Euronews, ističući da je mirovni dogovor sa Srbijom imao središnje mjesto u predizbornim raspravama.

SAD i EU vide tenzije između Beograda i Prištine kao veliku prijetnju po regionalnu stabilnost i traže normalizaciju odnosa, ukazuje europska televizija koja podsjeća da su prošle godine predsjednici Kosova i Srbije, Hashim Thaci i Aleksandar Vučić, naznačili da bi mogli dogovoriti razmjenu teritorija, ali su na Kosovu tome usprotivili Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova koja je na trećem mjestu na izborima u nedjelju.

Euronews navodi da je Kosovo imalo prosječan ekonomski rast od četiri posto u protekloj deceniji, ali da je i dalje siromašno. Javni sektor je glavni poslodavac, ali je za zaposlenje obično potrebna politička veza ili mito. EU je navela da je korupcija "rasprostranjena", dok je Transparency International rangirao Kosovo kao vrlo korumpiranu zemlju.

Glasači, kojima je dosta korupcije i siromaštva, teško su kaznili odlazeću vladu koju predvode bivši borci za neovisnost iz rata Kosova sa Srbijom, ocenjuje agencija France-Presse.

Ipak, pored rješavanja socijalnih i ekonomskih problema, novi lideri će, ističe agencija, biti pod velikim pritiskom Zapada da se riješi "zamrznuti sukob" Kosova i Srbije.

Susjedi još nisu normalizirali odnose dva desetljeća nakon ratnih sukoba, što je trajan izvor nestabilnosti u Europi, ukazuje AFP i dodaje da je dijalog u zastoju više od godinu dana s čestim diplomatskim provokacijama koje su otežavale stvaranje dobre volje.

Ako se dijalog s Beogradom nastavi, jedno od najosjetljivijih pitanje će biti rješavanja ovlasti na teritoriji na kojoj su Srbi u većini, navodi AFP.

Moguća koalicija

Pobjednik vanrednih kosovskih izbora zauzeo je čvrst stav prema Srbiji, što najavljuje dodatnu gorčinu koja je sprječavala dva susjeda u premošćavanju ključnih zapreka na svojim putevima ka članstvu u Europskoj uniji, ocjenjuje Bloomberg.

Ipak, ukazuje Bloomberg, iako je Kurti najavio da će se njegova vlada fokusirati na povijesni "dug Srbije prema Kosovu", dok je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao da očekuje da će pregovori biti složeniji, obje strane su naznačile spremnost vraćanja za pregovarački stol.

I Bloomberg ocjenjuje da su vanredni izvori na Kosovu donijeli pobjedu novoj generaciji političara i zaokret od lidera koji su se istaknuli kao gerilski borci protiv Srbije 90-ih godina.

Očekuje se da Kurtijeva partija, koja se smatra pozicionirana lijevo od centra, formira koaliciju s Demokratskim savezom Kosova s desnog centra, navodi Bloomberg.

Dvije pobjedničke stranke su vrlo različite po karakteru, ističe BBC i objašnjava da je Samoopredeljenje antiestablišmentski albanski nacionalistički pokret čiji su zastupnici ometali rad skupštine suzavcem, dok je Demokratski savez Kosova najstarija kosovska partija koja se nada se da će Osmani biti sljedeća prva ženu na čelu vlade.

Te dvije stranke nisu uspjele napraviti koaliciju prije izbora i možda će im biti potrebni tjedni pregovara za formiranje nove vlasti, ukazuje britanski servis.

S druge strane, bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova ližu svoje izborne rane, navodi BBC, ukazujući da glasači smatraju da su njihove stranke uveliko odgovorne za endemsku korupciju i slab razvoj.
(Izvor: RSE)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna