JEDINSTVENO U SVIJETU Kontroverzni Palma po poljima Jagodine otvara poljske WC-ove s tušem jer poljoprivrednik nije seljak već gospodin

Iako je u početku djelovalo kao nestvarno, Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u susjednoj Srbiji kojega je nedavno ugostio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ispunio je obećanje. Na zemlji pomoravskih Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela osvanulo je nekoliko, od ukupno planiranih 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Riječ je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa spremnicima za vodu na vrhu. Objekti su iz dva dijela. U jednom je WC s vratima i držačima za WC papir. A u drugom tuš sa zastoromom i držačima za sapun. U poljima je ovih dana nekoliko ekipa majstora koji ubrzano postavljaju toalete, a jedan dio je već sada u upotrebi i to baš u jeku berbe kukuruza.Predsjednik gradske Jagodine u Srbiji ovih dana obilazio je jagodinska sela i gledao kako napreduju radovi koji bi trebali olakšati život lokalnim poljoprivrednicima.

Dragan Marković Palma, bivši gradonačelnik Jagodine u Srbiji, a sadašnji predsjednik gradske Skupštine, bivši Arkanov suradnik i dragi gost zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, usred polja svečano je otvorio javni zahod. I tuš.

Ti mobilni zahodi u Jagodini bi trebali biti postavljeni na svakih 300 metara.

"Predsjedniče, ovo je jedinstven slučaj u Srbiji - toalet u polju i tuš-kabina", upitao ga je novinar na svečanom otvorenju.

"Jedinstven slučaj u svijetu", odgovorio je Palma i dodao: "poljoprivredni proizvođači moraju imati toalet jer gdje će u toalet kad je kukuruz mali?".

 "Gospodin poljoprivrednik, a ne seljak"

"Moramo voditi računa o poljoprivrednicima, sve više mladih odlazi sa sela i maksimalno ćemo se boriti da im pomognemo, da ne uvozimo hranu iz zemalja gdje su velike državne subvencije, jer se time stvara konkurencija našim poljoprivrednicima" istaknuo je Marković, koji je obišao sela u Jagodini u kojima 120 kilometara seoskih putova nasipavaju kamenjem, javlja Tanjug.

Na svečanom otvorenju zahoda Palma je istaknuo kako više ne želi da se poljoprivrednike naziva seljacima.

"Poljoprivredni proizvođači su gospoda, znači gospodin poljoprivrednik, makar se vi tako ne osjećate s obzirom na otkupne cijene", rekao je Palma obraćajući se okupljenim seljanima.

Lokalna samouprava je nedavno donijela odluku da u svakoj ulici, tamo gdje se obrađuju polja postavi WC s kupatilom i to na svakih 300 metara. Gradski čelnici ističu da toaleti s tuševima nisu skupi, a korisni su. Postavljaju se usporedo s nasipanjem poljskih puteva tucanikom i do sada je odrađeno 130 kilometara. Zato čelnici Jagodine ne žele da se ovaj potez i cijeli događaj pogrešno shvate i tumače.

Putevi i toaleti u 52 sela

"Nismo došli u Ribare svečano otvarati toalete i kupatila pored njiva, nego da obiđemo i vidimo kako su izgrađeni putevi do njiva i radi li se kako smo se dogovorili. Toaleti s kupatilima bit će postavljeni na svakih 300 metara pored njiva u svim jagodinskim selima, a ima ih 52. Hoćemo da se, kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu i kada su vrućine, može istuširati. Nasipamo puteve kamenom do svakog polja. U prvoj fazi to je zbirno 120 kilometara puteva. To je otprilike razdaljina od Jagodine do Beograda. Širina puta je 3 metra, a debljina 20 centimetara. Prvi put se događa da poljoprivredni proizvođač dolazi do polja putničkim automobilom, a nekada se nije moglo ni traktorom," rekao je Marković, prenosi Agroklub.com.

Oslobođeni poreza, ne plaćaju štandove

Jagodina je još odavno poznata po tome što registrirani poljoprivredni proizvođači imaju besplatne štandove na tržnici, a više od desetljeća oslobođeni su plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici kažu da im je to ogromno rasterećenje. Gradski prijevoz u Jagodini je besplatan za sve, samim tim i za poljoprivrednike. Sada imaju puteve i toalete u poljima, ako zatrebaju!

Lokalna samouprava u Jagodini se razlikuje i po tom što gotovo nikada ne prihvaća pozive stručnjaka da organiziraju predavanja, jer smatraju da je iskusnim ratarima i povrćarima potrebniji novac, a da znanje i iskustvo već imaju.

"Uvijek ih pitam imate li vi neke pare da date poljoprivrednim proizvođačima, a ne da im pričate koliko gnojiva ide na hektar zemlje i koliko im nafte treba da bi se obradila zemlja," izjavio je u Ribarima predsjednik Skupštine grada Jagodine.

Sluša Cecu, ženi žirafe

Palma je poznat po bliskoj suradnji s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, s kojim je 1993. godine osnovao Stranku srpskog jedinstva.

Poznat je i po dijeljenju novca siromašnim sugrađanima, pred kamerama, naravno. Odokativnom metodom utvrđuje kome koliko treba.

Poznat je Palma i po svojim homofobnim izjavama. ''To nisu ljudska prava, to je bolest i to je veoma ružno'', rekao je na pitanje o homoseksualcima, za koje tvrdi da ih nema u Jagodini. U drugoj je izjavi rekao da nema ništa protiv homoseksualaca, ali nikad neće glasati da se dva muškarca ljube na klupi u parku. ''Ako šetam s unukom i ona me pita što rade, što da kažem to su ujka i sestrić. A ona me pita zašto se ljube u usta, ja kažem pa sigurno se dugo nisu vidjeli'', objasnio je Palma, koji je rekao da premijer/premijerka Srbije mora imati djecu, podsjeća Dnevnik.hr.

Osebujni političar organizirao je vjenčanje žirafa u zoološkom vrtu kao odgovor na beogradski gay pride.

U jednom je intervjuu rekao da voli slušati Cecu, a da nema estradnog umjetnika koji njemu nije pjevao. ''Jedino mi nisu pjevali Beethoven i Chopin jer sam ja bio mali kad su bili popularni'', rekao je Dragan Marković.

Među njegovim izjavama teško je izdvojiti bizarne od smiješnih ili ne baš pametnih, a hit je i izjava da se političarima treba zabraniti ulazak u štale jer ''od jakih parfema stoka dobije astmu''. Ili kad je doktoricu ekonomije upitao ''ako je doktorica, koliko je ordinacija otvorila''./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna