Skandal s matičnim stanicama u švicarksoj tvrtci: Tisuće roditelja ne zna gdje su im uzorci

Nakon što je švicarsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je kompaniji koja se bavi pohranjivanjem matičnih stanica Cryo-Save oduzeta licenca za rad, ispostavilo se da je riječ o regionalnom problemu. U tijeku je istraga protiv te tvrtke.Federalni ured za javno zdravstvo (FOPH) podnio je protiv tvrtke Cryo-Save AG prijavu tužiteljstvu u Ženevi. U prijavi se navodi da je tvrtka prekršila Zakon o transplantaciji i Zakon o terapijskim proizvodima. Sve je pokrenuo jedan roditelj koji, zbog problema u kojima se tvrtka našla, nije mogao iskoristiti matične stanice svojeg djeteta koje su bile pohranjene u banci.

Tisuće roditelja iz BiH, ali i iz cijle regije, odlučilo je da matične ćelije povjeri na čuvanje švicarskoj firmi Cryo-Save, kojoj je Ministarstvo zdravlja te države oduzelo licencu za rad. Istraga protiv ove kompanije otvorena je 16. rujna. Roditelji su zbunjeni, jer nisu obaviješteni niti znaju gdje se trenutno nalaze pohranjene matične ćelije njihove djece.

Transportom uzoraka matičnih stanica iz Švicarske u Poljsku bez suglasnosti klijenta, prekršene su zakonske regulative, što je jedan od razloga zbog čega je Cryo-Save-u oduzeta licenca za rad. Sumnja se kod roditelja javila još ranije. Korisnica usluga te kompanije iz Bosne i Hercegovine, koja nije željela otkrivati identitet, nije imala pozitivna iskustva.

“Prije 5 godina kontaktirala sam osobolje Cryo-Save-a, jer mi je dvogodišnjem djetetu ustanovljen artritis. Tada mi je rečeno da će za godinu dana biti gotovo istraživanje, koje bi trebalo pokazati da li se matičnim ćelijama može izliječiti ova bolest. Nakon godinu dana, ponovo mi je rečeno da istraživanje još nije zavrešeno. Već tada mi je nešto bilo sumnjivo”, kazala je ona za BHRT.

“Kada netko ima neki oblik leukemije, neku urođenu ili stečenu slabost koštane srži, neki oblik urođene malokrvnosti, neki oblik slabosti imunološkog sustava, neke bolesti taloženja - tu je medicinski opravdano uraditi transplantaciju matičnim ćelijama”, navodi načelnica Odjeljenja za transplantaciju koštane srži Dragana Bujić.

“Cryosave” je izazvao i regionalni problem. Nakon odluke nadležnog ministarstva, u Srbiji je sa njima prekinuta suradnja. Od 2007. iz Srbije je preko Cryo-Savea pohranjeno 12 tisuća 864 doze matičnih stanica. Prosječna cijena ove usluge je oko 1680 eura. Na taj način prihodovano je više od 21 milijun eura.

“Bitno je istaknuti da je matičnim ćelijama trenutno, po europskim standardima, moguće liječiti samo hematološke probleme kao što je leukemija. Sve ostalo je na razini nekog istraživanja. Da bi se napravila distinkcija između kompanije koja je ozbiljna i, nazovimo je, koja je tu samo marketinška, bitno je da onaj klijent koji se zanima ili odlučuje za matične ćelije, pogleda ugovor koji sklapa s kućama, dakle, veže li loko za kuću koja posluje u BiH ili pravi ugovor izravno s bankom u koju pohranjuje matične ćelije”, navodi izvor BHRT-a.

U Bosni i Hercegovini trnutno djeluje više organizacija, koje se bave pohranjivanjem matičnih stanica. Neke od njih već su doživjele sudbinu “Cryosave”-a, a klijentima objašnjavaju kako su zapravo bili samo marketinška agencija, što prilikom potpisivanja ugovora nisu isticali, navode sugovornici BHRT-a.

Cryo-Save je privatna banka krvi i tkiva iz pupčane vrpce u Plan-les-Ouates kod Ženeve. Od 2016. godine, tvrtka je imala dozvolu za rad za uvoz, izvoz i skladištenje matičnih stanica iz pupčane vrpce koju joj je izdao FOPH. Postupak za ukidanje dozvole pokrenut je krajem kolovoza ove godine nakon što je poslovnica Plan-les-Ouates izbrisana iz Trgovačkog registra Ženevskog kantona.

Dva mjeseca ranije tvrtka je objavila podatke prema kojima je premjestila matične stanice u Poljsku, a vlasti, kako je objavljeno, nisu mogle dobiti nikoga od odgovornih u tvrtki. U ponedjeljak je FOPH i službeno ukinuo licencu izdanu Cryo-Save AG te zabranio toj tvrtki rad i pohranjivanje matičnih stanica, ali i uvoz i izvoz krvi u Švicarsku. Tijekom istrage, 10. i 11. rujna, policija je obavila pretrese nekoliko kuća čelnih ljudi tvrtke u Švicarskoj.

Matične stanice preseljene u Poljsku

FamiCord, kompanija iz Poljske koja se bavi istim poslom, objavio da je 330.000 uzoraka korisnika Cryo-Savea prevezeno u laboratorije FamiCord Grupe te da su svi ranije sklopljeni ugovori s klijentima i dalje važeći.

U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama ističu da su svi uzorci sigurno pohranjeni te da je osiguran kontinuitet skladištenja biološkog materijala. Navode i da su, s više od 410.000 uzoraka krvi ili tkiva iz pupčane vrpce (bez onih prenesenih iz Cryo-Savea) najveća europska banka matičnih stanica i peta najveća na svijetu.

Podružnice u brojnim zemljama

Kompanija Cryo-Save ima svoje podružnice u brojnim zemljama, među njima su Srbija i BiH. Cryo-Save Hrvatska zabilježen je samo na Facebooku, no posljednja objava datira od prije tri godine.

Lokalni mediji u Srbiji javljaju da su tisuće roditelja ostale bez informacija o tome gdje se nalaze uzorci matičnih stanica koje su povjerili na čuvanje toj tvrtki. Nitko od njih nema ugovor s poljskom bankom matičnih stanica pa je time nepovjerenje u sudbinu njihovih uzoraka veće, izvješćuje Dnevnik.hr.

Istodobno, Cryo-Save na svojoj stranici i dalje nudi pohranu krvi iz pupčane vrpce po cijeni 2145 eura, a tkiva po cijeni od 2545 eura. Pohrana je na 25 godina. Web-stranica srpske poslovnice, kao i hrvatske, nedostupna je.(Izvor: BHRT/dnenvik.hr/Agencije)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna