Trump: Preuzmite svoje borce ISIL-a ili vam ih šaljem na granice

Tisuće civila, uključujući one povezane s IS-om, stigle su u kampove nakon akcija koalicije predvođene SAD-om protiv ekstremista na sjeveroistoku Sirije.Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak europske države da prime natrag svoje građane koji su se priključili Islamskoj državi (IS) i koji su zatvoreni u kampovima na istoku Sirije pod kontrolom kurdskih snaga. Tisuće stranih boraca iz osamdesetak zemalja priključilo se IS-u kada je 2014. zauzeo goleme predjele Sirije i Iraka.

Sudbina militanata i njihovih obitelji postala je vruće pitanje otkako je početkom godine proglašena pobjeda nad IS-om. Dio djece je vraćen, ali europske države su nesklone tome da prime natrag one koji su se svjesno priključili toj radikalnoj skupini.

"U jednom trenutku morat ću reći: ili ćete ih primiti natrag ili ću ih pustiti da dođu na vaše granice", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. Dodao je da SAD neće plaćati troškove pritvora "tisuća boraca". "Većina njih je došla iz Europe" istaknuo je. Tisuće civila, uključujući one povezane s IS-om, stigle su u kampove nakon akcija koalicije predvođene SAD-om protiv ekstremista na sjeveroistoku Sirije.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna