Veleposlanik Ivancov kritizira SDA, OHR i SAD i razumije Srbe i Hrvate

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov ocijenio je da su inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne osnovnim principima Daytona i opasne jer mogu izazvati rušenje sustava etničke ravnoteže u BiH, što može imati vrlo ozbiljne posljedice.– Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju ovo prijetnjom svom položaju u zemlji – rekao je Ivancov za Glas Srpske, komentirajući deklaraciju SDA.

On je poručio da je potrebno jačati međuetničko povjerenje u BiH, a ne stvarati nove tenzije.

Komentirajuću blago reagiranje OHR-a na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar trebalo sadržavati konkretnu ocjenu usklađenosti ustavnih inicijativa s odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

– Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio ograničiti se citiranjem pojedinih dokumenata u ime Vijeća za provedbu mira (PIC) bez pozivanja na bilo koga, a, zatim, je naglasio temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup – naglasio je Ivancov.

On je rekao da ne može ne obratiti pažnju na tonalitet i brzinu kojom se pojavljuju komentari OHR-a u slučajevima kada se radi o nečemu što dolazi od Republike Srpske.

– Oni su trenutačni i vrlo oštri, i to bez dovoljno razloga – dodao je Ivancov.

Govoreći o formiranju vlasti na razini BiH, Ivancov je naveo da je prilično pesimističan jer već godinu dana nije formirano Vijeće ministara, ni Vlada Federacije BiH, te zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog povjerenja, sposobnosti da se dogovaraju o pitanjima od uzajamnog interesa.

– Nažalost, ova tema je postala talac umjetnih problema. Izgleda da su neke unutarnje i vanjske snage jednostavno zainteresirane za održavanje trenutnog 'status quo', njima odgovara trenutni sastav Vijeća ministara, te novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i umjetni uvjeti, ali nije pitanje u njima – naveo je on.

Prema njegovim riječima, situacija s Godišnjim nacionalnim programom (ANP) faktički je dovela dijalog između političkih strana u slijepu ulicu, do narušavanja sporazuma iz kolovoza koji je zaista izgledao kao radna varijanta za uspostavljanje suradnje i konačnog formiranja Vijeća ministara.

– Od početka smo pozivali strane da se fokusiraju na agendu koja ih ujedinjava, a da principijelna razmimoilaženja u vezi s pitanjima, poput ANP ostanu budućim institucijama koja bi njih razmatrala u okviru postojećih procedura u skladu s pravnim propisima BiH i njenim međunarodnim obavezama – podsjetio je ruski veleposlanik.

On je napomenuo da je zbog tog stava, koji smatra logičnim pristupom, bio optuživan za miješanje u unutarnje stvari, te ukazao da za razliku od njega, američke kolege, na primjer, specijalni izaslanik američkog državnog tajnika za Balkan Matthew Palmer, izravno govore da BiH mora postati članica NATO-a i otvoreno se zalažu za slanje ANP-a u Bruxelles.

Ivancov je ponovio da je ruska linija na Balkanu, time i u BiH, zasnovana isključivo na nastojanju razvijanja dugoročne, uzajamno korisne suradnje sa svim legitimnim političkim snagama, doprinosi političkoj i ekonomskoj stabilnosti i sigurnosti u regiji i ne koristi kriterije “utjecaja”, piše SRNA.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna