Komšić u UK o NATO-u, Titu, Churchillu, ANP-u i smutljivcima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi u radnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, u periodu od 09. do 11. rujna 2019. godine. Nakon razgovora sa polaznicima Kraljevskog koledža sigurnosnih studija, predsjedatelj Komšić razgovarao je s ravnateljem za euroatlantsku sigurnost Ministarstva obrane UK Nickom Gurrom. Kao i reis Kavazović, Komšić je nazočio i Komemorativnom skupu i misi zahvalnici u spomen lordu Paddyju Ashdownu, između ostalog i bivšem visokom predstavniku u BiH, te je u sklopu trodnevne posjete održao i bilateralne sastanke.Komšić i Gurro razgovarali su o značaju dostavljanja Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) u Bruxelles, te o intenziviranju suradnje obrambenih i sigurnosnih agencija BiH i UK, bez obzira na ishod procesa Brexit. Razgovarano je i o kontinuiranoj podršci UK ulasku BiH u NATO i EU, kao i o otvorenosti za nove vidove suradnje Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Komšić se u Londonu sastao i s lordom Ahmadom (Tariq Ahmad, Baron Ahmad of Wimbledon) ministrom za Commonwealt, UN i Južnu Aziju, te specijalnim predstavnikom za ljudska prava i slobodu medija.

Sugovornici su razgovarali o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i formiranju vlasti, te je istaknuto da podrška Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini ostaje neupitna.

Također, tijekom sastanka, lord Ahmad pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na Konferenciju o prevenciji seksualnog nasilja u konfliktu, koja će biti održana u studenom u Londonu, te je zatražen jači angažman i podrška Bosne i Hercegovine radu Organizacije za prohibiciju kemijskog oružja.

Tijekom posjeta UK-u, Komšić je govorio pred Kraljevskim koledžom sigurnosnih studija (Royal College of Defense Studies).
On je, između ostalog, zahvalio na podršci Ujedinjenog Kraljevstva na putu BiH ka NATO-u, ali i izraio zadovoljstvo angažmanom veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthewa Fielda, koji je, kako je rekao, istinski prijatelj države BiH i svih njenih građana.

"Na tome putu, neće nas, ma koliko se trudili, i ma kakve napore ulagali, omesti smutljivci koji iz svojih ciljeva koji nisu u interesu mira, siju nered po svijetu, pa čak i u Britaniji. Njihova imena neću navoditi, jer i mi u Bosni i Hercegovini i u Velikoj Britaniji vrlo dobro znamo o kome se radi. Na pragu smo sedamdesete godišnjice osnivanja NATO pakta, koji je donio trajan mir, sigurnost i prosperitet većem dijelu Europe. Vrijeme je da se taj proces završi i zaokruži inkorporacijom preostalih zemalja koje su se za to javne deklarisale, a među njima je i Bosna i Hercegovina. Zato je potrebno u narednom periodu dodatno ojačati bilateralne veze naših država", rekao je Komšić.


Njegov govor možete pročitati OVDJE

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna