"NEĆE MOĆI PRIČATI DA NATO NEMA ALTERNATIVU" Dodik: Nema puta BiH u NATO, suradnja po ugledu na Srbiju

"Nema puta BiH u NATO", u razgovoru za TANJUG poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik SNSD-a, u odgovoru na nagađanja da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.
"Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti poslan u Bruxelles, jer se Republika Srpska protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi razinu suradnje koja bi bio veća od onog koji trenutno ima Srbija", kaže Dodik za TANJUG.

"Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO, i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno, pa ako ne valja NATO-u, neka se povuku iz toga", rekao je Dodik u intervjuu za TANJUG.

On već sada ne vjeruje u realizaciju sporazuma o formiranju vlasti na državnoj razini, a koju je potpisao zajedno sa Izetvegovićem i Čovićem.
"Nisam siguran da će Vijeće ministara biti formirano u roku od 30 dana, ali mi je na neki način i svjejedno. BiH neće predati Bruxellesu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao 'čitajte kako piše, razumijte kako je napisano'. U preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla početi pregovore o pridruživanju, ali prije svega s EU, dok se nigdje ne spominje NATO". Smatram da je bilo nužno doći do ovog sporazuma i pokazati da će oni koji ga budu osporavali snositi političku odgovornost. I Hrvati hoće formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne inzistiraju jer nema konsenzusa. NATO je izmišljena priča od Bošnjaka", smatra on te ističe da su i Izetbegović i Čović upoznati da on neće dozvoliti da prođe ANP.

Govoreći o suradnji s Rusijom, Dodik je kazao:"S Rusijom imam iste odnose kao sa SAD, ali nije Rusija ta koja s petlja u odnose i događanja u BiH nego Zapad".

On je upozorio da će, ukoliko vlast ne bude formirana, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH.

To znači, kako je pojasnio, da će se RS povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju suglasnost na formiranje neizravnih poreza, odbaciti rad suda i tužiteljstva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istragu i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na razinu BiH.

"Oteli su nam 83 nadležnosti i prenijeli na razini BiH, sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH ovdje eliminira i zabrani. Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti i državne funkcije i ovlaštenja koja nisu Ustavom izričito dana BiH. Parlament će ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Daytonskog sporazuma, koji ćemo nastaviti poštovati. Spreman sam i na drugi scenarij, da vlast bude formirana i u tom slučaju pokušati ćemo neku vrstu reforme. "Spreman sam poštovati ovaj sporazum, da uđemo u Vijeće ministara, radimo na europskim integracijama, surađujemo s NATO-om na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno… Ako traže 50 ljudi za Afganistan, da kažemo da ima nekih koji žele zaraditi pet tisuća dolara mjesečno, pa da idu… Ali, oprostite, više neće moći dolaziti u škole, pričati kako NATO nema alternativu", zaključuje Dodik u razgovoru za TANJUG./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna