PPD demantira analizu Denisa Kuljiša u tekstu 'Najveća balkanska priča - Operacija Aluminij': Nismo ruski, pomogli smo Aluminiju

Analiza-tekst hrvatskog novinarskog doajena Denisa Kuljiša, objavljena krajem travnja prošle godine na autorovom blogu Žurnalist.online, Žurnalist.online, a koju su prenijeli mnogi internetski portali, među kojima je i Republika, doživjela je svoj demantij godinu dana kasnije.

 

(foto ilstracija: Aluminij Mostar, PPD, Pavao Vujnovac)Naime, Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD) reagiralo je demantijem upućenim portalu Reublikainfo, na Kuljišev tekst skoro godinu i pol nakon što je isti objavljen a autorovom blogu. Zbog njegove aktualnosti - situacije u kojem se našao mostarski Aluminij, tekst je doživio svoju svojevrsnu renesansu posebice u BiH, no u PPD-u su na isti tek sada reagirali i smatraju da "sadrži niz zlonamjernih izjava, konstatacija i navoda".

Republika objavljuje navode demantija PPD-a:

"Jedan u nizu takvih navoda autora članka je: "uz ruski aluminij ide i - ruski plin, koji se sad dobavlja preko Luke Ploče, od poduzeća PPD, koje distribuira energent kremaljske megakorporacije Gazprom". Plin koji je društvo PPD dostavljao Aluminiju uopće nije ruski, niti je od navedene ruske megakorporacije, kako ju naziva autor teksta, već je riječ o plinu koji je pribavljen od INA-e BiH ili Bosgasa,koji je lokalna tvrtka. Riječ je o isporuci plina temeljem dugogodišnjeg ugovora, konkretno o isporuci LPG (ukapljeni naftni plin), a ne LNG (ukapljeni prirodni plin). Naime, BiH nema potrebnu infrastrukturu (tj. Plinovode) za distribuciju prirodnoga plina. Što se tiče LPG-a, on je dostavljen i dostavlja se kamionima iz Sarajeva ili Rijeke, a ne Luke Ploče, kako netočno insiunira autor članka.

Daljnji netočan navod autora članka odnosi se na navodni ugovor koji bi PPD potpisao s društvom Gazprom, za oko 20 milijardi dolara. Naime, ukupna vrijednost tog ugovora deset je puta manja od navedenog, odnosno na godišnjoj razini 200 milijuna dolara, a ugovor je sklopljen na razdoblje od 10 godina.

U pogledu navoda autora vezanih za navodnu želju PPD-a za preuzimanjem Aluminija, ističemo da je istina potpuno drukčija. Naime PPD BiH dao je garanciju za Aluminij, s ciljem osiguravanja minimuma likvidnosti, čime se pomoglo opstanku Aluminija, a sve kako bi se osigurala isporuka robe koja je naručena i uredno plaćena.

Autor članka netočno navodi da je PPD BiH tvrtka-kćer PPD-a. Također ističemo kako je unatoč konstrukcijama autora članka, nemoguće postati vlasnik bilo koje tvrtke u BiH otkupom dugova, jer je prema zakonima BiH zabranjno pretvarati dug u kapital.

Društvo PPD ne kupuje "sibirski plin", ne kupuje ga n"na Balkanu", nego u RH i u EU, pa su i ovi navodi autora u cijelosti deplasirani.

Iz javno dostupnih podataka evidentno je da g. Josip Jurčević više nije u upravi Luke Ploče pa nije jasno zašto autor članka nije prije njegove objave provjerio podatak koji je javno dostupan, osim ako je imao za cilj netočno prikazati određene "činjenice" javnost, s ciljem da se ista dovede u zabludu.

Iz cijelog članka stječe se nedvojbeni dojam kako autor pokušava društvo PPD dovesti u spregu s ruskim kapitalom. Ističemo da je PPD u isključivom vlasništvu drštva Energia Naturalis iz Vukovara, Gospodarska zona 13, OIB: 6590776536, čiji je isključivi vlasnik fizička osoba, g. Pavao Vujnovac, a što je javno dostupan podatak, zbog čega je povrjeda koju autor čini tim veća.

PPD naglašava kako ne želi niti pristaje da senjegovo poslovanje koje je u potpunosti transparentno i zakonito, dovodi u bilo kakvu sumnju ili negativan kontekst od strane autora teksta ili političkih stranaka te ne pristaje biti predmetom manipulacija u dnevno novinarske i političke svrhe.

Neosnovano imputiranje netočnih negativnih konotacija društvu PPD, izravno utječe na njegovo poslovanje, a time i dobrobit njegovih zaposlenika i njihovih obitelji, zbog čega mora biti korigirano i zaustavljeno", stoji u demantiju PPD-a.
 

Ovom prilikom podsjećamo na tekst autora Denisa Kuljiša na koji je demantij upućen od strane PPD-a, a kojeg možete pročitati:

OVDJE.


/Republikainfo.om/ 

 

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna