Oboren Komšić i Izetbegović - NS RS podržala Dodikov veto, ali traže se protuusluge od Hrvatske

Narodna skupština Republike Srpske podržala je izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pelješac dok se ne riješi pitanje granice na moru.Od 72 prisutna narodna zastupnika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 zastupnika, protiv je bilo šest, a suzdražno šest poslanika.

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova 'za' usvojila je Zaključke klubova zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog saveza - DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske

Zaključci su sljedeći:

1. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, sa jedne strane, i Republike Hrvatske, sa druge strane, a posebno na pitanjima:

Izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom;
Konačnog utvrđivanja međunarodne granice između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica;
Inzistiranju da Vlada Republike Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obveze vezane za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od srpskih predstavnika na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

3. Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova Bosne i Hercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom i zahtjeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa pomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva Narodne skupštine pokretanje postupka formiranja posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informira Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH 16. srpnja sa dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo je Zaključak o službenom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Nakon Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka. (Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna