Komšić i Džaferović žele tužiti RH zbog Pelješkog mosta; Dodik ga proglasio vitalnim, nacionalnim interesom Srba u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u Sarajevu da su na sjednici Predsjedništva razmatrali prijedlog zaključaka o obustavi radova na Pelješkom mostu te otvaranju spora sa Republikom Hrvatskom, koji on nije podržao.Istaknuo je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali za tu odluku, te da je ona formalno usvojena.

- Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini Republike Srpske zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče - kazao je.

Smatra da "nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt s Republikom Hrvatskom" te da je "njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta".

- Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu - poručio je.

Dodik je kazao da je jedna od točaka dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH bila i migrantska kriza ističući da Vijeće ministara BiH nije postupilo po zahtjevu Predsjedništva BiH da dostavi sveobuhvatan plan.

Dodao je da je u Zaključcima sjednice Predsjedništvo jedinstveno osudilo takvo ponašanje i neodgovornost Vijeća ministara BiH, jer nemaju sveobuhvatni prijedlog mjera koje bi podrazumijevale reakciju na sva otvorena pitanja, kao i potrebu da se sa Srbijom i Crnom Gorom uspostave procedure kako bi se napravio sveobuhvatni plan i spriječio ulazak migranata u BiH.

 
Dodik je kao jedan od glavnih argumenata protiv ovakvog zaključka Predsjedništva naveo i činjenicu da je baš u utorak, 10 godina od međudržavnog sporazuma, konačno potpisan ugovor o izgradnji mosta Gradiška na Savi koji je od vitalnog interesa za Republiku Srpsku. Zbog mosta Gradiška Dodik je prije godinu dana onemogućio izglasavanje zaključka Parlamenta BiH o pokretanju međunarodnog spora protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta Pelješac.

Tada je Dodik predstavnicima svoje stranke u Parlamentu naredio da ne glasaju za zaključak Stranke demokratske akcije. No, prethodno je od ministra prometa Olega Butkovića zatražio i dobio garancije da će Hrvatska pristupiti izgradnji mosta Gradiška. Nakon dobivenih garancija, Dodik se u BiH žestoko borio za izgradnju mosta Pelješac, a sada je taj projekt proglasio i vitalnim nacionalnim interesom Srba u BiH, javlja Jutarnji list.

Dva člana BH Predsjedništva preglasali su Dodika negdje u isto vrijeme kada su u Zagrebu predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa BiH, i Dragan Jertović, direktor tvrtke Integral Inženjering, ispred odabranog konzorcija potpisivali ugovor o izgradnji mosta Gradiška vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a.

- Konačno potpisujemo ovaj ugovor!, skoro je pa uskliknuo ministar prometa Oleg Butković pred potpisivanje Ugovora.

To je projekt čiju su realizaciju predstavnici Hrvatske i BiH dogovorili još 2011. godine, ali tek je u utorak ugovorena njegova izgradnja. Riječ je o četverotračnom mostu dužine 462 metra, a gradit će ga konzorcij: Integral Inženjering iz BiH, Đuro Đaković Montaža i Zagreb-Montaža. Rok izgradnje je 30 mjeseci, a troškove gradnje dvije države dijele po pola.

Nakon stavljenog potpisa, Škorić je kazao kako će natječaj za izgradnju pristupne ceste od Okučana do mosta biti raspisan do kraja godine te očekuje da će u spomenutih 30 mjeseci cjelokupni projekt biti završen. U sklopu projekta morat će se izgraditi i novi granični prijelaz prema BiH što je u domeni Ministarstva financija. Lokacija novog mosta preko Save nalazi se oko četiri kilometra zapadnije od sadašnjeg mosta Gradiška i budućom novom cestom trebao bi se spajati s autocestom Zagreb-Lipovac.

S bosanske strane kod lokacije budućeg mosta već je izgrađen novi veliki granični prijelaz te spoj na autocestu prema Banja Luci. Ovaj most od iznimne je prometne važnosti za Bosnu i Hercegovinu što potvrđuju i riječi pomoćnika ministra prometa BiH Saše Dalipagića koji kaže da će ovaj most biti glavna poveznica BiH s Europskom unijom.

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna