Čović: Apsolutno nisam odgovoran za Aluminij, trebali bi mi zahvaliti; Netko je sve istovario na nas; Bit ću brutalan prema onima koji su izvlačili milijune

Prvi put nakon prošlotjednog prosvjeda radnika Aluminija ispred Doma HDZ-a BiH kada je nazivan 'lopovom', oglasio se Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS-a. On je pred novinare istupio u pauzi sjednice proširenog Predsjedništva HNS BiH, tijekom koje su svoje članstvo zamrznule dvije stranke, HRS i ČNL, što je s HRAST-om i HNL-om, ukupno četiri stranke. Čović je jasno kazao da apsolutno nije odgovoran zbog događanja u Aluminiju, te da mu se, čak što više, trebalo zahvaliti što je za Aluminij učinio u posljendjih 4-5 godina. U Aluminiju je najavio istragu i, kako reče, brutalan odgovor za one koji su izvlačili novac.Ipak, čini se da je u Mostaru trebalo doći do prosvjeda radnika Aluminija i ružnih scena koje su preplavile medije i društvene mreže, a koje će trajno ostaviti trag o tom 11. srpnju ispred Doma HDZ-a.
Od skoro stečajem zapečatirane sudbine Aluminija i njegovih radnik na zavodu za zapošljavanje do nove nade u pokretanje proizvodnje proteklo je tek manje od tjedan dana.

Od stečaja, gašenja do puno novih modaliteta

Prošli tjedan predsjednikHDZ-a BiH, komentirajući agoniju mostarske tvornice, govorio je kako su "sve mogućnosti iscrpljene" te da suosjeća sa radnicima Aluminija, no danas njegove riječi kud i kamo drukčije zvuče.

"Čini mi se da postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Međutim, mi smo se dogovorili da unutar Aluminija djelujemo kroz sustav sindikata jer je cilj prije svega zaštititi 900 uposlenika. Činjenica je da je šteta napravljane, da je nesaglediva, a saznati ćemo je kada sagledamo što se radilo u Aluminiju u posljenjih 20-ak godina i to je suština svega. A do tada, jutrošnji razgovori i što sam razgovarao preko vikenda je da Aluminij ima svoju budućnost ako mi znamo tu budućnost prepoznati kroz jednu klasičnu, menadžersku ulogu i tome se moramo posvetiti u sljedećih nekoliko dana kako bi odgovorili na socijalna pitanja, a to su pitanja uposlenika koja će polako postati problematična, kako bi se zaštitio svaki ponaosob, a i da se paralelno s tim pokrenu i ove tri tehnologije koje oni imaju a to je Ljevaonica, Anode i Elektroliza. Uvjeren sam, ako će se na taj način raditi, onda vjerujem da postoji budućnost za nešto što je bilo strateško opredsjeljenje kada je u pitanju aluminijska industrija u BiH", kazao je Čović danas u Mostaru.

"Apsolutno ne postoji moja odgovornost"

Komentirajući prosvjed radnika Aluminija pred HDZ-om BiH, uzvicima protiv njega i gađanjem bocama njegovog vozila Čović je rekao da ne postoji njegova odgovornost.

"Ovo je prvi put da ću kazati nešto o tome- Naravno da nije baš bilo svejedno doći među te ljude, a ja sam došao i s njima ovdje razgovarao jer je u masi to je teško bilo uraditi, pogotovo što tamo nisu bili uposlenici Aluminija i tu je bilo puno drugih politika i pokušaja vođenja politika kroz ulicu. Ne postoji baš nikakva, apsolutno nikakva, osobna, moralna, kakva god hoćete, moja odgovornost. Čak što više, ako se nekome trebalo zahvaliti što je uradio u zadnjih 4-5 godina da bi ovo što se dogodilo prije mjesec dana, da nije bilo prije pet godina, vjerojatno bi tada bio ta osoba. Ali, drago mi je to prokomentirati - svi oni koji su trebali prokomentirati, iz Nadzora, iz Uprave, osobito mali dioničari, da baš nikad nekakakv Dragan nije nekoga zovnuo i rekao da rade to i to. Uglavnom su oni zvali Dragana pa pitali može li se nešto premostiti, komentirao je predsjednik HDZ BiH.

SVE ISTOVARILI NA NAS "Utvrditi tko je izvlačio novac, makar bio i moj najrođeniji"

Međutim, kako kaže, ono što je problem je dug od približno 400 milijuna KM. Ističe da će se točno utvrditi koliki je dug. "I to je sada moje inzistiranje. Ukoliko se sve ovo želi pokrenuti, mora se znati tko je što radio u Aluminiju u posljednjih 20 godina i morati će netko odgovarati za to što je to radio. Apsolutno odgovarati. Bez toga - uzaludna priča", rekao je Čović.

"Ja vjeruje da ta kuća na potpuno druikčijim osnovama ima svoju budućnost i dogovorili smo se da institucije Nadzora, Uprave i sindikata nastave dalje zajednički raditi, da sada i priopćenja zajednički prava kako bi se iskomuniciralo s javnošću da bi se izbjegle neke dezinformacije i špekulacije, i ja vjerujem da ćemo već u sljedećih 7-8 dana imati jasniju sliku što se može uraditi u sljedećih mjesec dana, što se može uraditi do kraja godine, onda za godinu ili dvije dana. A za to vrijeme kakav odnos praviti prema svima onima koji su do sada imali komunikaciju sa Aluminijem. Problem je što smo mi loše iskomunicirali. Ja osobno zamjerku imam prema sebi, ali to opet nisam ja. Ako bih ja sebe štitio i radio nekakav zaštitni mehanizam u posljednjih pola godine, a to sam mogao, onda ne bih bio ja. Jednostavno niam obraćao pozornost da to neko može, različitim vještinama, istovariti na nas", komentirao je Čović-

Ponovio je da je najvažnije da se "sve raščisti".

"Oni koji danas pokušavaju, još uvijek danas, koji su godišnje usisavali milijune ili desetke milijune maraka iz Aluminija, zaštititi tu svoju poziciju - neće ju moći zaštititi. Sve će izaći na vidjelo do zadnje marke tko god da je u pitanju, moj rođeni, najrođeniji netko, pa nadalje. Dragan nikada nikog nije zaposlio u Aluminij u zadnjih 15-20 godina, čak i odnos prema Aluminiju. iz raznih razloga, nije bio takav, samo smo nastavili pomagati", smatra Čović.

Istaknuo je uvjerenost da će kroz kroz razgovore i kroz institucije u BiH, ali i iz okruženja koji su do sada bili podrška, vrlo brzo poslati poruku da se ponovno pokretanje proizvodnje dade urediti na zdravim ekonomskim osnovama.

"Strateški interes BiH je bio Aluminij onda se sve institucije moraju prema njemu odnositi kao prema strateškom projektu koji će biti na zdravim nogama.  Prioritet je 900 uposlenika. Nijedan od njih neće ostati u bilo kakvoj ugrozi", zaključio je Čović.

"Što se mene tiče, bit ćemo brutalni"

Na novinarsko pitanje je li svojim autoritetom, jer očito posjeduje veliki autoritet jer mu se obraćaju za pomoć, mogao pomoći i u sankcioniranju očitog kriminala bivših uprava, Čović je odgovorio:

"Ne sumnjajte da će se svaka nijansa istražiti u Aluminiju i svaka zasluga vrlo brzo i jasno prepoznati. Vjerujem da mnogima će biti drago i ugodno to slušati, ali ja sam siguran da ćemo dobiti neku potpuno drukčiju sliku. Moj zadatak je biti među tim ljudima i vrlo iskreno kazati, kao što vama sada govorim, ako imate bilo koji problem kada sam ja u pitanju, dajte da ga odmah raščistimo. Imate ljudi koji su izvlačili milijune i njihov utjecaj će se i dalje će se pokušati financijskim transakcijama na kojekakvo političko djelovanje, ali to više nećemo dopustiti. Bar što se mene tiče, tu ćemo biti brutalni"-

Je li se moglo izbjeći gašenje Aluminija

Je li se morao ugasiti Aluminij i jesu li se današnje odluke mogle donijeti prije nekoliko mjeseci kako bi se izbjegao najcrnji scenarij?

"Naravno da se nije moralo dogoditi, ali na ovakav način rada to je bilo neminovno pet godina, pa bi bili dužni vjerojatno 100 milijuna, a ne 400 milijuna. Mjesečni negativni učinak rada Aluminija je između 7 milijuna do 10 milijuna KM. Naravno da se trebalo davno reagiati, međutim, vlasnička struktura se mora poštovati. Imate vrlo jasne vlasničke odnose u ALuminiju i bilo kakva politika da se u to umiješala, onda bi netko s pravom kazao da je nekom predsjedniku HDZ-a ili nekoj osobi, da je radila ovo ili ono", rekao je predsjednik HDZ BiH.

O nastavku rada HNS-a: Oštar zaokret prema partnerima

"U sljedećim danim prijedlog strategije djelovanja svih hrvatskih tijela HNS-a kako bi osnažili na okrenutost na hrvatska pitanja, prema partnerima bošnjačke i srpske strane. Poruke će biti snažnije nego do sada da oni koji prave blokadu u funkcioniranju države BiH kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti pa vješto ili manje vješto upravljali tim krizama, s naše strane neće imati takav vid potpore ili uvjerenja kako mi nemamo snage neke stvari promijeniti na razini Federacije i BiH. Morat ćemo napraviti vrlo oštar zaokret. Neke stvari će se morati ubrzati jer ovako stanje u BiH nikome ne može odgovarati, a ponajmanje najmalobrojnijem narodu".

Pojasnio je da "vrlo oštar zaokret prema partnerima" podrazumijeva da se "više neće moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom".

"Sljedeće godine su izbori. Žalimo izbore i u Mostaru, a da bi oni bili moramo donijeti izborno zakonodavstvo. Znači, partneri s kojima smo se opredijelili praviti vlast i na razini županija i entiteta i države, morati će razumjeti da ćemo morati odmah krenuti na tome raditi ili ne trebaju računati na ta partnerstva", rekao je Čović.


O zamrzavanju članstva HRS i ČNL - Velika ili mala šteta?

"Dvojica nazočnih kolega koji su do sada djelovali u okviru HNS-a i Predsjedništva su iskazali da će zamrznuti svoj mandat. U svakom slučaju, procjena je da samo zajedničkim radom i vrlo jasno iznošenjem svojih stavova, bez obzira koliko je to za nekoga velika ili mala šteta, za mene je to uvijek šteta, koiko god za nekoga bilo beznačajno, za mene je to ogromno. HNS će i dalje nastaviti iznositi stavove o poziciji hrvatskog naroda i zauzimati se za sve one vrijednosti za koje se i dosada zauzimao i za to ima potporu i kapacitet izvršne i zakonodavne vlasti i u svakom smislu političkog djelovanja, a neke stvari ćemo nastojati i korigirati.
(Republikainfo.com/V. Soldo)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna