Radnici Aluminija ispred HDZ BiH koji poručuje da je "ključna smirenost": "Veliko hvala hrvatskim domoljubima na gašenju Aluminija"; Čović će ih primiti - sutra

Nakon što su danas održali sastanak u Aluminiju, radnici ove tvrtke kojoj je sinoć zbog enormnih dugova prestala isporuka električne energije te tako i potpuno prestala proizvodnja, danas su se okupili ispred Doma HDZ-a BiH tražeći sastanak sa predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.Međutim, kako mediji izvješćuju, radnicma je osiguranje objekta HDZ-a kazalo da u zgradi nema nitko od 10 sati ujutro, a neslužbeno se doznaje da je Čović radnicima obećao da će ih primiti sutra (četvrtak, 10. srpnja) u 12 sati. Oko i u samoj zgradi HDZ-a zamijećeno je policijsko osiguranje, a u blizini se mogla čuti i pirotehnika nezadovoljnih radnika.

Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika komentirao je današnji dolazak pred HDZ BiH:"Naišli smo na zatvorena vrata HDZ-a. Ovo je jedna velika sramota hrvatskimh ministara u Vladi F BiH, a tako i ministara u Vladi Hrvatske. Mi smo danas na odmorima. Otvara se stečajna procedura i o svemu ćemo biti obaviješteni".

Odgovarajući na novinarsko pitanje na izjavu Čovića koji je rekao da "suosjeća sa radnicima ALuminija", Biokšić je rekao:"Suosjeća? Što znači suosjeća? Mi smo na ovaj scenarij koji je sinoć došao upozoravali mjesecima. Tražili smo pomoć od svih u Vladi FBiH, hrvatskoj politici. Jednostavno, nisu imali sluha na naše vapaje i napokon smo sinoć se ugasili. Velikim hrvatskim domoljubima na tome im veliko hvala. Ali, vama novinarima, veliko hvala na podršci koju nam dajete", zaključio je predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika Aluminija.

Po riječima Joze Šarića, zaposlenika Aluminija, radnicima se danas ili sutra treba isplatiti jedna plaća. "Dopremijerka Jelka Miličević treba doći i porazgovarati s nama o 16 mjeseci neuplaćenog MIO/PIO i četiri mjeseca neuplaćenog poreza na MIO/PIO. Pored toga, pravi se zahtjev da firma ide u stečaj. Kojim će tempom ići mi to ne znamo. Mi smo prošli tjedan bili u Federalnoj vladi i imali smo optimistične prognoze. Bilo je rečeno da će Glencore to kupiti i da Glencore nije lud da to propusti. Međutim, nakon toga došlo je do zaokreta između Vlade i Glencorea došlo je zaokreta u dogovorima između Vlade i Glencora mi smo tu završili gdje jesmo - naša Elektroliza je ugašena, a to je oko 90% ukupne proizvodnje", rekao je Šarić.

Potvrdio je da ga u svemu ovome iznenađuje (ne)ponašanje Vlade Hrvatske kao 12%-tnog udjelničara. "Njihov predstavnik u NO odrađuje svoj posao, ali Vlada Hrvatske nije ništa uradila", rekao je on, ističući da radnici nisu očekivali najcrnji scenarij.

"Nismo mi ovaj problem dobili lani, niti prije tri mjeseca, ovaj problem traje 7 godina. Dvije vlade nisu reagirale, kao ni 7-8 direktora iako smo konstantno tražili rješenje. Svi su poslovali negativno. Do trenutka dok nisu došle hipoteke na pogonima, dalo se podići kredit i ući u finalnu proizvodnju. Međutim do toga nije nikada došlo. Jedina stvar za okju bi se mogao zakleti je da su radnici jedini ovdje ispravni. I više nitko", zaključio je ovaj radnik Aluminija.

HDZ BiH: Ključna je smirenost

Iz HDZ BiH danas su uputili priopćenje za javnost povodom događanja u Aluminiju.

"Nemogućnost organizacije električne energije Aluminiju predstavlja udar na život kako u cjelokupnoj BiH, tako i u Hercegovini.
Smatramo kako je trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja. Sutrašnji sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom će dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje današnje situacije", priopćeno je danas iz HDZ BiH.

"Svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika Aluminija praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima kojima sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova. U ovom trenutku ključna je smirenost, kako bi izbjegli moguću daljnu štetu, kao i izbjegavanje radnji koje nas sve skupa mogu odmaknuti od postizanja konačnih rješenja. Vjerujemo kako je samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem odgovornosti  moguće doći do prihvatljivog rješenja.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna