Prosvjed radnika Aluminija seli se u Mostar

Radnici Aluminija blokirali su magistralnu cestu M-17 južno od Mostara, uslijed čega su se stvorile kilometarske kolone na toj prometnici. Najavljuju prosvjede u Mostaru ispred zgrade federalnih institucija i prozivaju hrvatske ministre.

 

(foto: Bljesak.info)Na blokadu prometnice radnici su se odlučili nakon što su u ponedjeljak propali pregovori Vlade FBiH i švicarskog konzorcija Glencora o preuzimanju mostarskog Aluminija, izvješćuje FENA.

Radnici traže da im se obrate hrvatski predstavnici iz županijske i federalne vlasti. Ako do toga ne dođe, najavili su kako će se prosvjed preseliti u sam grad Mostar.

Bljesak.info u međuvremenu izvješćuje da su se pred radnicima pojavili predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i gradonačelnik Mostara, Nevenko Herceg i Ljubo Bešlić, te Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ.  Herceg i Bešlić rekli su kako su došli javno podržati radnike.

Herceg, Bešlić i Pandža sa prosvjednicima

Mostarski gradonačelnik poručio im je kako je održao jutros sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem te da mu je rekao kako će u petak Vlada F BiH održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti riješeno pitanje Aluminija.

No, radnicima nije jasno kako će tvrtka, kojoj istječe rok za nabavu struje u 14 sati, preživjeti do petka. Poručili su kako će blokirati prometnicu do 14 sati te da će poslije toga prosvjede premjestiti u grad. Naime, radnici su pozvali hrvatske dužnosnike da im se obrate, prvenstveno ministre u Vladi Federacije. U protivnom su najavili prosvjede u gradu pred zgradom federalnih institucija.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža također se pojavio na prosvjedu te je kazao kako Aluminij ima osiguranu električnu energiju do danas u 14 sati, nakon čega će biti iskopčan s električne mreže i bit će prekasno za bilo što, piše Bljesak.info.

Podsjetim,  federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u ponedjeljak je kazao da su pregovori oko sa Glencore-om propali jer je došlo do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinanciraju struju 50 eura po MWh te da u tom konzorciju nisu spremni preuzeti sufinanciranje ili financiranje kao i da su sada problematizirali pismo koje su sami poslali Vladi.

"Povukli su se iz pregovora i neprofesionalno se vratili korak unazad. Vraćanje na početak nam govori da je Glencore neozbiljan pregovorački partner. Mi ćemo već danas uputiti pismo novoj korporaciji koja se javila za pregovore. Također, nastavljamo s kompanijom koja se pojavila iz Emirata", rekao je ministar Džindić.

HNS nije adresa i nisu raspravljali o Aluminiju

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) poručeno je kako oni nisu adresa za pitanja Aluminija te da je sva krivnja na Vladi Federacije BiH. Također, rečeno je kako Odjel za gospodarstvo tog tijela, također nema nadležnosti za Aluminij. Naime, taj odbor, unatoč inicijativama nije zasjedao ni raspravljao po ovom pitanju.

Mostarski Aluminij skoro desetljeće posluje s gubitcima, a kao glavni razlog navodi se visoka cijena električne energije. Dugovanja po raznim osnovama iznose skoro pola milijarde maraka, a više polovice je dug za elekričnu energiju. Sioničari Aluminija su

Vlada FBiH 44%, mali dioničari također 44% i Vlada Republike Hrvatske 12% koja se po pitanju problema u Aluminiju uopće ne oglašava.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna