NEMA GRADNJE OKO STAROG Zavod za zaštitu spomenika dao negativno mišljenje za Zip line

Zavod za zaštitu spomenika nije dao blagoslov za pompozno najavljeni projekt Zip-line pored Starog mosta, kojeg grade višestruki pobjednici na tradicionalnim skokovima Lorens Listo, te Semir i Ermin Zukanović.


(foto: Listo je višegodišnji pobjednik tradicionalnik skokova u Mostaru)


Prvi zainteresirani, kako je najavio Listo, trebali bi se pustiti zip-lineom za petnaestak dana, a tvrdi da imaju sve potrebne dozvole, iako im je prema saznanjima Republike Zavod za zaštitu spomenika odbio zahtjev za zauzimanje javne površine, te ih uputio na proceduru Odobrenja za građenje za koju je nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

"Dobili smo pozitivna mišljenja nadležnih institucija, Agencije za zaštitu spomenika, naglašeno da ideja ne narušava izgled, a od Grada Mostara dozvolu za zauzimanje javne površine. Ovim upotpunjujemo turističku ponudu koja je postala pomalo monotona, a imamo i punu podršku Turističke zajednice", kazao je Lorens Listo za Klix.ba.

Međutim, budući da se radi o projektu koji se implementira na teritoriju nacionalnog spomenika, iz Zavoda za zaštitu spomenika smatraju da se predmetna investicija ne može smatrati zauzimanjem javne površine, iz više razloga. Prvo jer podrazumijeva gradnju, a drugo jer ulazi u područje pod zaštitom UNESCO-a.

Naime, predmetna lokacija pripada prostoru Područja Starog mosta Starog grada Mostara upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a koje uživa najviši režim zaštite u skladu s Konvencijom o zaštiti kulturne i prirodne baštine ratificirane od strane BiH, upravljanja u skladu s Menadžment planom Mostar 2005., i zakonske regulative koja je na snazi u BiH.

Drugo, zauzimanjem javne površine ne može se smatrati infrastrukturni objekt koji se klasificira kao posebna vučna instalacija za prijevoz osoba. Podsjetimo, planirano je da se postavi sajla, koja će biti dugačka preko 200 metara, a koja će povezivati park na Lučkom mostu i plažu ispod Starog mosta.

 

Dobro se prisjetiti da je bilo još ideja o instalacijama na Starom mostu i oko njega. Mediji su svojevremeno pisali o namjeri arhitekta i kipara Michaela Puhringera, koji je Stari most želio okovati s 14 tona teškom željeznom instalacijom. Namjera je odbijena, a nadležni su tada pitali Puhringera je li imao sličnu inicijativu za instalaciju, na primjer, na katedrali ili znamenitostima u Kölnu, Beču ili Pragu.

(K.S.P/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna