Čini se da Inzko poziva građane na prosvjede

"Već je izvjesno vrijeme jasno da je u pravosuđu BiH potrebno provesti ozbiljne reforme. Najnovija događanja u VSTV-u su samo još jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za Oslobođenje. "Što se još treba dogoditi u ovoj zemlji da građani nešto poduzmu. Nedavno su u Pragu održani masovni prosvjedi..."."Mišljenje EU je o ovom pitanju vrlo jasno. Očekujemo od nadležnih organa vlasti da ove preporuke shvate vrlo ozbiljno. Mnoge od nas iz međunarodne zajednice zabrinjava situacija s VSTV-om, tijelom koje je trebalo biti pokretač reforme pravosuđa. Odluke disciplinskih komisija su 'de facto' osigurale nekažnjivost pojedinih članova VSTV-a. Štaviše, eventualno nepropisno ponašanje predsjednika VSTV-a nije ni ispitano", rekao je Inzko.

"Umjesto toga, disciplinske komisije su samo rekle da se zakon ne može primijeniti. S obzirom na to da se radi o tijelu koje je zaduženo za imenovanje i discipliniranje pravosudnih dužnosnika, za očekivati je da VSTV slijedi više standarde. U ovom kontekstu, donesene odluke ne doprinose izgradnji povjerenja u pravosuđe", rekao je Inzko za Oslobođenje.

Odgovarajući na pitanje 'što se treba još dogoditi u da PIC s riječi prijeđe na djela', Inzko je odgovorio:"Više me zanima što se još treba dogoditi u ovoj zemlji da građani nešto poduzmu. Nedavno su u Pragu održani masovni prosvjedi. Prema nekim izvješćima, prosvjedovalo je više od 100.000 ljudi nakon optužbi da je jedan političar navodno pronevjerio sredstva iz EU fondova. To je bio jedan od najvećih prosvjeda u toj zemlji od pada komunističkog režima 1989. godine. Građani moraju početi pozivati političare na odgovornost. Bez toga neće biti ni promjena koje građani BiH žele, u smislu boljeg životnog standarda i kvaliteta života".

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna