ČEKA SE ŠKORO Milanović najavio kandidaturu za predsjednika Hrvatske, Plenković očekuje da to isto objavi i predsjednica KGK

Predsjedništvo SDP-a susjedne Hrvatske jednoglasno je podržalo Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika Republike. Iako je bilo najavljeno da će se oglasiti nakon izjave Davora Bernardića, Milanović je nešto ranije objavio da ide u utrku za Pantovčak. Premijer Andrej Plenković kazao je da očekuje kandidaturu za predsjenika aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te da će ju HDZ-ovke i HDZ-ovci dočekati širokih ruku.Nakon objave da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, Zoran Milanović obratio se javnosti. ''Želim postati predsjednik jedne moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. S obzirom da sam bio uvjeren visokim i strogim standardima, sada u ovu životnu priču i avanturu ulazim rasterećeniji. Svjestan sam da ovog puta sve ovisi o meni, koliko će mi ljudi vjerovati, koliko će me kritizirati kako bi zaključili koliko mi mogu vjerovati da bih bio, ne na čelu države, ne volim te pretenciozne riječi, nego samo predsjednik'', rekao je Zoran Milanović.

''Prvi puta ne idem u utrku kao anketni favorit, a to utrku čini još slađom'', rekao je.

''Moje mišljenje je da su do sada prečesto ljudi, koji su došli na tu funkciju na demokratski način, smatrali tu dužnost većom od sebe i sebe većima od svega, pa je to dovelo do megalomanije. Zato mislim da taj sustav treba biti drugačiji'', odgovorio je Milanović novinaru nakon što ga je upitao za ranije kritike načina na koji se biraju predsjednici u Hrvatskoj.

Milanović je rekao da ako on postane predsjednik, bit će predsjednik s karakterom, a Hrvatska zemlja sa stavom, što već jako dugo nije bila.

Na pitanje koga smatra ozbiljnijim protivnikom, Kolindu Grabar-Kitarović ili Miroslava Škoru, Milanović odgovara da zna da utrka neće biti jednostavna. ''Tu sam pred vama da govorim o sebi. Znam da neće biti jednostavno i da se ne možeš praviti da protukandidata nema, ali teško ćete me dobiti na taj led. Ovog puta nemam odgovornost prema stranci koja mi je puno toga dala, ali je sada sve na meni'', odgovorio je Milanović.

Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac Milanovića je pitala na koga sve računa da će mu pružiti podršku u borbi za Pantovčak. ''S mnogima sam razgovarao. Podrška je dobrodošla. Zvučat će kao fraza, ali je istina. Kažu da sam kandidat ljevice. Malo smo duboko uronjeni u 21. stoljeće. Sebe vidim kao nekog predvodnika moderne Hrvatske koja se ne boji i koja je progresivna, koja se ne boji drugačijeg i koja se ne ograđuje bodljikavom žicom. Za to sam se zalagao i na takvu podršku računam'', odgovorio je Milanović.

Na pitanje novinara da ocijeni dosadašnji mandat predsjednice Grabar-Kitarović, Milanović nije želio komentirati.

Za objavu kandidature, Zoran Milanović odabrao je zgradu HND-a, što potvrđuje da se kampanja neće voditi samo s Iblerovog trga, gdje je sjedište SDP-a.


Plenković: "Očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. HDZ ju čeka širokih ruku"

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u ponedjeljak je obilježila 30. obljetnicu osnutka, 17. lipnja 1989. U Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" tim je povodom održana svečana akademija.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija, a premijer Plenković održao je govor u kojem se osvrnuo i na nadolazeće predsjedničke izbore. ''Kao predsjednik HDZ-a, očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Siguran sam da ćemo ju svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi svoju kandidaturu, a ja vidim da ju HDZ-ovke i HDZ-ovci čekaju širokih ruku'', rekao je premijer.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna