PRVO ŠMINKANJE, A SAD ČUDO Ministrica Miličević kaže da za Aluminij treba čudo (izgleda da je "šminkanje" propalo)

"Treba nam čudo". Tim riječima je federalna ministrica financija prokomentirala stanje u Aluminijskom kombinatu. Nakon sastanka sa Upravom, Nadzornim odborom, malim dioničarima, ponovljeno da bez strateškog partnera kombinat ne može preživjeti. No, kako od tvrtke s 370 milijuna maraka duga i više 900 zaposlenih napraviti tvrtku privlačnu za investitore, ministrica Jelka Miličević nema odgovor.A problem Aluminija nije nastao preko noći, pogodovale su mu bivše uprave sklapajući nepovoljne ugovore. Ekstra profit zarađivan je na jeftinoj struji zahvaljujući na početku hrvatskom HEP-u, kasnije Elektroprivredi HZHB što je oba ova preduzeća gurnulo u financijske dubioze. Aluminij profit nije ulagao u razvoj gotovih proizvoda, naprotiv trošilo se na sve i svašta, a onda se strovalila cijena sirovog aluminija, došlo do povećanja cijene električne energije, zadržala se neprirodna cijena ulaznih sirovina i kombinat je postao jedan od najvećih dužnika koji dugove nastavlja gomilati, piše N1.

I u ponedjeljak je ponovljeno samo su dva scenarija moguća: pronaći starteškog partnera ili ući u stečaj.

Kao mogući kupac većinskog udjela kombinata švicarki Glencore spominjao se još 2007. godine kada je njegov ulazak u kombinat javno zagovarao i tadašnji direktor Mijo Brajković, neslužbeno i danas najveći lobist Glencorea.

U upravi Aluminija priznaju kako će jedan od uvjeta biti osiguranje jeftinije struje putem garancije Federalne vlade, što je traženo i ranije, no u Vladi odgovaraju da o cijeni struje mogu pregovarati samo izravno investitor i Elektroprivrede.

Ono što je resorni ministar ipak potvrdio, otpis jednog dijela duga, ako se i kada pronađe strateški partner je nešto o čemu se može razgovarati.

U očekivanju čuda za kombinat, dogovoreno je i nekoliko konkretnih koraka. U narednih petnaestak dana bit će pozvani svi predstavnici dioničara Aluminija d.d. Mostar na razgovor za iznalaženje dugoročnijih rješenja. Do tada Upravni odbor i Uprava Aluminija trebaju raditi na iznalaženju starteškog partnera. Također trebaju se pripremiti sve aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te program koji će se koristiti u slučaju gašenja prozvodnje Aluminija, javlja N1.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna