Poskupljuju povrće, meso i mlijeko

Zbog leda, a potom i obilnih kiša koje su pogodile BiH u svibnju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilijunske štete. Stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno rajčice, paprika, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete, piše Dnevni avaz.- Krompir neće poskupjeti, on je dobar. Neće ni povrće iz plasteničke proizvodnje, ali ostalo povrće hoće već u ovom mjesecu. Poskupjet će i voće. Već sada je kruška pet maraka, grožđe šest. Jabuke se još drže na cijeni od marku, marku i po – kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona i potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Njegov kolega Emir Džafić iz Visokog ističe da će se na dosta parcela zemlja morati ponovo obraditi, što je dvostruki trošak, a javljaju se i štetočine kao nuspojava velike količine vode.

Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, podsjeća da su katastrofalne vremenske prilike za ovo doba godine uništile skoro sve nasade, dok su se, naglašava, poticaji posljednjih godina pretvorili u socijalnu kategoriju.

- Mi u Hercegovini možda ćemo nekako izvući krompir, ali sve drugo je uništeno, pogotovo lubenica. Jednostavno, sve je postalo trulež - kazao nam je Vukojević i dodao da je pretpostavka da će rasti uvoz voća i povrća.

U modričkom kraju rijeka Bosna u svibnju je izazvala štetu od pola milijuna maraka na usjevima, što je potvrdila Sida Tomić, stručna suradnica za poljoprivredu u Općini Modriča.

Među onima koji su pogođeni nevremenom je i kućanszbo Novaka Savića iz Vranjaka.

- U veljači je Bosna nešto oranica odnijela, a nešto sprala, a 13. svibnja ponovo se izlila. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, djetelinu, tritikale. Trave će biti uništene 100 posto, a kukuruz 50 posto – kaže Savić, koji proizvodi 150.000 litara mlijeka godišnje.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je jedino izvjesno da nas očekuje pad kvaliteta i količina prinosa kukuruza i soje.

Muhamed Halilović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u obrt na području Tuzlanskog kantona, kaže da se već brinu kako će u idućoj godini prehraniti stoku.

Uz štete koje trpe zbog nevremena, poljoprivrednici iz FBiH suočeni su i s velikim kašnjenjima u isplati poticaja. Samo iz prošle godine duguje im se više od sedam milijuna KM.

Nekoliko tisuća njih bilo je spremno da danas prosvjeduje pred Vladom FBiH u Sarajevu.

- Ali, u petak su počele prve isplate, tako da do daljnjeg nema prosvjeda - kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.(Izvor: Dnevni avaz)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna