BiH siromašnija za 18.000 studenata

Broj studenata u BiH u jednom desetljeću smanjen je za skoro 18.000.U ovoj akademskoj godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja upisano ih je 87.548, a u 2008/2009. godine bilo ih je 105.358.

Svi se slažu da je osnovni problem demografske prirode te ističu da i u državama u okruženju gotovo sva sveučilišta bilježe smanjen broj vlasnika indeksa.

Demograf Stevo Pašalić kaže da, u situaciji kada imate ukupno smanjenje broja stanovnika, odnosno broja rođenih, to za posljedicu ima i manji broj onih koji pohađaju osnovne škole, srednje škole te fakultete.

"Trend smanjenja broja studenata prisutan je gotovo u cijeloj Europi. Rumunjska je za deset godina izgubila 50 posto studentske populacije", rekao je Pašalić za "Nezavisne".

Pašalić, koji je i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da sva javna sveučilišta bilježe izražen pad broja studenata, dok su privatni, kako dodaje, u totalnom demografskom kolapsu.

"I Sarajevski univerzitet, koji je najveći, također već osjeti smanjenje broja studenata. Ali i sva druga sveučilišta u BiH, ali, recimo, i u Srbiji. To je boljka cijele jugoistočne Europe. Bojim se da bismo se mi još više 'ispraznili', hipotetički, ako bismo ušli nekada u EU", rekao je Pašalić.

Podaci koji su nam ustupljeni sa Univerziteta u Banjaluci nedvosmisleno ukazuju na to da i oni i te kako, kada je riječ o broju studenata, bilježe minuse.

"Na prvom ciklusu studija u akademskoj 2008/2009. godini na Univerzitetu u Banja Luci bilo je upisano 16.949 studenata. U akademskoj 2018/19. godini na prvom ciklusu studija upisano je 11.690 studenata", rekli su za "Nezavisne" sa Univerziteta u Banja Luci.

Dodaju da je više čimbenika koji utječu na smanjenje broja studenata, od negativnog prirodnog prirasta do migracija, odlaska mladih i slično.

"Svake godine imamo sve manje učenika upisanih u prve razrede osnovnih škola, a što kroz određeno vrijeme osjetimo i mi u visokom obrazovanju. I u okruženju gotovo sva sveučilišta imaju sličan problem, a to je manjak studenata", kazali su sa Univerziteta u Banja Luci.

Smanjen broj studenata prouzročio je i skromniji broj diplomaca. Po podacima Agencije za statistiku BiH, u 2008. godini diplomiralo ih je 15.013. Brojka je, deset godina kasnije, bila siromašnija - lani je diplomu steklo njih 14.220.

Istovremeno, najsvježiji podaci o broju nezaposlenih pokazuju da 34.507 osoba sa fakultetskom diplomom traži posao.

U skladu s Akademskim kalendarom Univerzitet u Sarajevu (UNSA) raspisao je natječaj za upis studenata u akademskoj 2019/2020. godini.

Natječaj omogućava upis 6.457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.158 studenata na drugi ciklus studija, 170 kandidata na stručni studij te 114 kandidata na specijalistički studij - na više od 500 studijskih programa.

Aida Hodžić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNSA, kazala je da će, u situaciji demografskog pada i migracija stanovništva, broj upisanih i za malo veći od prošlogodišnjeg zapravo biti uspjeh.

"Po mom sudu, što pokazuje i statistika, imamo demografski pad. Neki podaci pokazuju da je samo u 2013. i 2014, i u odnosu na, na primjer, prošlu godinu, oko 20 posto manje srednjoškolaca u BiH", kaže ona. Kao razlog ističe i migracije cijelih obitelji iz BiH, posebno mladih ljudi.

"Mnogo država želi te mlade ljude, koji žele nastaviti školovanje u inozemstvu. Nude im i stipendije, što im je dobra prilika da se educiraju, ali i pronađu zaposlenje", naglasila je ona. 
(Izvor: Nezavisne Novine)
 

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna