PODUZEĆA POD UPRAVLJANJEM POLITIČARA - MMF: 8 milijardi KM dugovi javnih poduzeća

Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da u BiH ima oko 500 javnih poduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika, te da i pored ogromne imovine s kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji zemlje.Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi istaknuo je da financijsko stanje u javnim poduzećima nije dobro, da su dugovanja u tim oko osam milijardi KM te da je potrebno da da ona puno bolje funkcioniraju.

"Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspjevaju izmiriti kratkoročne obveze. Taj sektor bi mogao funkcionirati puno bolje", rekao je Parodi novinarima u Banja Luci, gdje je predstavljano MMF-ovo Izvješće o radu u državnim poduzećima – Rezultati i upravljanje.

Istaknuo je i da se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te da postoji puno toga što treba unaprijediti njihov rad.

"Traži se viša razina javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru", kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH, ističući da se tijekom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale što je sve u njihovom vlasništvu.

Iz te financijske institucije preporučuju da javna poduzeća trebaju voditi stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost.

Prezentacija izvješća MMF-a održana je u organizaciji Udruženja "Misli dobro".

 (Izvor: FENA/FTV)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna