Sjednica Vijeća ministara otkazana zbog nedolaska ministara iz HDZ-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu državne vlade, a kako bi se napokon otkočili procesi u svezi s funkcioniranjem izvršne vlasti. Zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda otkazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, javlja Klix.ba.Naime, Vijeće ministara BiH više od mjesec dana nije održalo redovitu sjednicu, a mediji su u proteklom periodu spekulirali oko odgovora koja politička stranka je odgovorna za nefunkcioniranje i ove razine državne vlasti.

Zvizdićevom pozivu danas se nisu odazvali ministri iz reda hrvatskog naroda, odnosno ministri u tehničkom mandatu koje je delegirala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Ova stranka u Vijeću ministara BiH ima ministra financija Vjekoslava Bevandu, ministra pravde Josipa Grubešu i ministricu obrane Marinu Pendeš.

Ovakav način postupanja može se tumačiti i kao dodatni pritisak na bošnjačke političke stranke da popuste pred zahtjevima HDZ-a i SNSD-a te formiraju Vijeće ministara BiH. HDZ BiH ranije je zauzeo stav kako se Vijeće ministara BiH treba formirati bez ikakvih uvjetovanja.

Kako piše Klix.ba, o0vo predstavlja jednu vrstu pokušaja organizirane blokade najvećeg operativno-izvršnog tijela na razini države BiH, što se preklapa s ranijom izjavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ministri iz reda hrvatskog naroda neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH. Na ovaj način blokada je pored Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH obuhvatila i Vijeće ministara BiH.

Klix podsjeća da je službeni stav SDA, najvažnijeg partnera HDZ-a i SNSD-a u formiranju državne vlasti, da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti uspostavljen tek nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP), što je uvjet za potpunu aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u. Ovaj stav podržao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Proteklih dana dužnosnici SNSD-a javno su zagovarali da BiH odustane od ANP-a, odnosno MAP-a te da suradnju s NATO-om bazira isključivo u okviru Individualnog akcijskog plana partnerstva (IPAP) po uzoru na Srbiju.

Mektić: HDZ BiH i SNSD ne rade u ineresu građana BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritizirao političke stranke HDZ BiH i SNSD koje je optužio za blokiranje funkcioniranja Vijeća ministara BiH kao i da ne rade u interesu građana BiH, prenose bh agencije.

Nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH Mektić je rekao da je cjelokupna situacija u kojoj se nalazi državna vlast ne samo indikativna, već da se radi o "pokušaju klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH". Kako kaže, posljednja redovita sjednica Vijeća ministara BiH održana je 4. travnja 2019. godine i nakon toga je bilo nekoliko pokušaja da se održi sjednica državnog organa izvršne vlasti.

"To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa", rekao je Mektić.

On je kazao da se javnost može pokušati obmanuti, ali da je činjenica kako Vijeće ministara BiH ne radi od posljednje redovne sjednice. Istakao je kako ministri trebaju imati odgovornost pa da kroz Vijeće ministara BiH rješavaju ključne životne probleme građana.

"Ne možemo ni biti svjesni koliko stvari čeka na dnevnom redu, a koje mogu utjecati na to da neke stvari već od sutra krenu dalje. Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana BiH, već su im važni politički interesi", kazao je Mektić.

On je pozvao "reprezentacije" da sutra sjednu i izaberu novi saziv Vijeća ministara BiH, poručujući da to tada Vijeće ministara BiH mora raditi.

"Zar je normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo", rekao je Mektić.

Na pitanje o Prvom godišnjem nacionalnom planu (ANP) Mektić je rekao da blokada Vijeća ministara BiH nema veze s tim jer su sjednice održavane i nakon povlačenja ANP-a s dnevnog reda prethodnih sjednica.

"Danas sam imao odluku o posebnoj vrsti ulaska građana s Kosova u BiH. Šta sad, treba da sve padne kako bi neko sjeo u neku fotelju. Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje. Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Vijeća ministara BiH ili što god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH", kazao je Mektić.

Političkim strankama poručio je da su "već do sada trebali izabrati novi saziv Vijeća ministara BiH u skladu s izbornim rezultatom".

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna