Dodik opet o uniformama: Ja sam nadređen Ministarstvu obrane, ne oni meni; Provociram Inzka da upotrijebi bonske ovlasti - može ih okačiti mačku o rep (jer njega brani Rusija)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banja Luci da Treći pješadijski puk ima pravo na tzv. pukovsku uniformu i da mu za to ne treba suglasnost Ministarstva obrane BiH jer je on njima nadređen. Visokom predstavniku u Bih Valentinu Inzku ponovio je da svoje boske ovlasti "može okačiti mačku o rep", jer kako je kazao, iste "može koristiti samo na bazi konsenzusa PIC-a", otvoreno računajući na članicu Rusiju koja mu trdicionalno daje podršku i protivi se stavovima ostalih članica."Meni su objasnili da postoje pravila koja govore da Treći pješadijski puk može imati pukovsku uniformu. Što će meni saglasnost Ministarstva obrane? Ja sam njima nadređen, a ne oni meni. Imaju pravo na tzv. pukovske uniforme. Svečana plava uniforma će biti", kazao je Dodik, a prenosi Klix.ba.

Naveo je kako nitko nije spominjao rat, već da je riječ je o 12. svibnju i svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS-a.

"Mislite da uniforma nije tradicija? Bit će postrojeno i bit će urađeno na najbolji mogući način. Kad su nam počeli braniti obilježavanje 9. siječnja, mi smo počeli svake godine izlaziti. Ako nam ne uspije, obući ćemo dio naše policije i obilježiti 12. svibanj. Ako je Dan Vojske, onda je i dan sjećanja na Vojsku RS-a", rekao je Dodik.

Dodao je kako mu se "sviđa ideja da ih postroji na stadionu Borca i dovede pet tisuća ljudi".

"Naše pravo je poštovati okolnosti u kojima se nalazimo. Napravili su ogromnu galamu zbog naoružavanja policije. Sada galame na priču o formiranju rezervnog sastava koji ima za cilj smanjiti troškove (!? op.au). To bi bili policajci koji bi bili angažirani po potrebi. To je racionalna odluka. Zašto bi samo nama to bilo zabranjeno", kazao je Dodik.

Poručio je kako visoki predstavnik Velentin Inzko "može mačku o rep okačiti svoje bonske ovlasti".

"Provociram ga da to uradi. Bonske ovlasti može koristiti na bazi konsenzusa članica PIC-a. I to je upitno. Inzko ima 24.000 eura plaću, plus plaćenu rezidenciju, odvojeni život. Naravno da se on bori za to. Uveden je Aneksom 10. Bilo je i onih koji su rekli da to nije prihvatljivo", kazao je Dodik.

Naveo je kako u BiH treba formirati Vijeće ministara i da se dobije mišljenje EU kako bi mogli aplicirati na projekte EU.

"To nama treba", zaključio je Dodik.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna