BANKARSKI SKANDAL: Europska komisija kaznila pet velikih banaka zbog manipulacija tečajevima

Europska komisija objavila je danas da je grupi od pet međunarodnih banaka izrekla novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 1,7 milijardi evra zbog manipulacije valutnim tečajevima na financijskim tržištima.Komisija je istragom utvrdila da su pojedini trgovci britanskih banaka "Barclays" i "Royal Bank of Scotland", američkih "Citigroupa" i "JP Morgana" i japanske "MUFG Banke" u neformalnim razgovorima na internetu razmjenjivali osjetljive informacije i s vremena na vrijeme koordinirali strategije trgovanja valutama, prenosi index.hr.

Na temelju tih razgovora odlučivali su hoće li kupovati ili prodavati određene valute u svom portfelju i kada, tumači Komisija u priopćenju.

Sporne su kupoprodaje obuhvatile ukupno 11 valuta.

Bruxelles je danas njihovim bankama izrekao dvije grupe kazni u ukupnom iznosu 1,7 milijardi eura.

 

Najveća kazna "Citigroupu"Prva grupa uključuje kazne u ukupnom iznosu od oko 811 miliona eura, izrečene "Barclaysu", "The Royal Bank of Scotlandu" (RBS), "Citi Groupu" i "JP Morganu".

Druga predviđa oko 258 miliona eura kazni "Barclaysu", "RBS-u" i "MUFG Banku".

Najveća je kazna izrečena "Citigroupu", od oko 311 miliona eura, a slijedi JP Morgan s 299 miliona eura.

Sve su banke osim "MUFG Banka" sarađivale u istrazi pa su im kazne smanjene.

Švicarska banka UBS također je bila dio grupe, ali je oslobođena kazne jer je izvijestila Komisiju o kršenju propisa ravnopravne tržišne utakmice.

Iz Bruxellesa su poručili da nastavljaju odvojene istrage o trgovanju valutama na financijskim tržištima.

Glasnogovornik Komisije nije želio navesti detalje, rekavši tek da je švicarski "Credit Suisse" još predmet istrage u odvojenom predmetu o mogućem kršenju tržišne utakmice u odvojenim neformalnim razgovorima na profesionalnim internetskim forumima.

(Izvor: Nezavisne Novine)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna