Poplave diljem BiH, evakuira se stanovništvo, proglašeno vanredno stanje...

Obilne kišne padaline diljem Bosne i Hercegovine prouzročile su izlijevanje rijeka iz korita, plavljenje domaćinstava i veliku materijalnu štetu, a aktivirala su se i brojna krlizišta. U nekoliko općina proglašeno je vanredno stanje i prirodne nesreće. Ove vremenske neprilike i usporavaju i otežavaju promet i brojnim dionicama u BiH.

 

 

Policija općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji su domovi uz rijeku Usoru zbog izlijevanja vode iz korita. Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola u Matuzićima.

Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno je Srni da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj. Također, sinoć je iz Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići koje graniči s Dobojem.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tijekom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Također, sirene za uzbunu su se zbog poplave oglasile poslije ponoći i u naselju Trn u općini Laktaši, javlja ATV.

U Banja Luci i Tesliću vanredno stanje

Vanredno u Banja Luci Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je kasno sinoć vanredno stanje u dijelu grada - u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća te rijeke u Vrbas. Jutros je, kazao je, situacija bolja, u smislu opadanja vodotokova i povlačenja vode u zonama u kojima je došlo do izlijevanja. Kao jedna od preventivnih mjera u Banja Luci danas ne rade škole i vrtići.

Tijekom protekle noći, kada je angažiran cjelokupan sastav civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se obranile kritične točke na vodotokovima, najveće probijanje vode bilo je na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu. U tom naselju je poplavljeno više kuća uz Vrbas.

Zbog izlijevanja svih rijeka koje su prouzročene intezivnim padalinama, a zbog procjene postojanja opravdane opasnosti za lјudske živote i imovinu, načelnik općine Milan Miličević i Krizni stožer općine Teslić donijeli su Odluku o proglašenju vanredne situacije.

Donesena je Odluka o obustavi odvijanja nastave u školama na području općine Teslić. Odvijanje nastave će biti odgođeno do dalјnjeg, a o njenom ponovnom početku učenici i nastavno osoblјe će biti obavješteni putem medija. Služba za civilnu zaštitu, Javna poduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti.

Služba civilne zaštite je osigurala 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavlјane po pozivu na ugrožena mjesta, a krizne situacije se mogu prijaviti na broj telefona 053/431-451.

Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili prirodnu nesreću

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzročila obilna kiša u posljednja dva dana. Na vanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Unsko-sanske županije (USŽ) zaključeno je da ipak nema elemenata za donošenje takve odluke za područje cijele županije, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

"Zajedno s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USŽ, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i večeras (13. svibnja) smo odmah donijeli odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20. 000 KM", rekao je premijer USŽ Mustafa Ružnić.
Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta USŽ donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

"Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju, medicinsku pomoć, crpke za vodu, vreće za pijesak i ostala nužna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe", kazao je Solak.

Aktivirala se klizišta, u Čelincu više od 100 poplavljenih kućanstava

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu točku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritične razine od jednog metra. Zabilježeno je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Načelnik Općine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da je sinošnja situacija u toj općini bila blizu proglašenja vanredne situacije, ali da je nakon povlačenja rijeke Vrbanje u korito te opadanja rijeka Jošavke i Ukine danas došlo do stabilizacije stanja.

Međutim, zbog klizišta u Marjanovićima i dalje su odsječeni od Banja Luke, a timovi su na terenu. Rijeka Vrbanja u Čelincu je od protekle noći u opadanju i njezina razina je smanjena za više od dva metra.

U toj općini prijavljen je veliki broj klizišta, oštećene infrastrukture, kao i poplavljenih kućanstava i u gradskoj i seoskoj zoni, gdje ih je više od stotinu. Po vodom su i brojni pomoćni objekti. Zeljković je rekao da je rijeka Jošavka nanijela velike štete građanima, dok je Vrbanja većim dijelom toka ostala u koritu. Stožer za vanredne situacije je odlučio obustaviti rad u svim osnovnim školama na području te općine, izvješćuje FENA.

Obilne kiše usporavaju promet

Zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je promet na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica, izvješćuju iz BIHAMK-a.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je promet na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnim putevima: Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), i Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je prometovanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padaline usporavaju i otežavaju promet i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozorava se na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.Na svim putnim pravcima savjetuje se opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uvjetima na putu.
/Republikainfo.com/
Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna