TIK-TAK-TIK-TAK... OHR i veleposlantvo SAD-a o Dodiku: Podriva stabilnost zemlje, institucije moraju reagirati

Pozivati pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati ocijenjeno je danas iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.Na upit Fene iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD podsjetili su da Zakon o obrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarirani cilj – europske integracije”, rečeno je Feni.

Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostat će opredjeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne suradnje s Oružanim snagama BiH.

"Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti države", stav je Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH u izjavi za agenciju FENA, uz napomenu i da Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH kao i svi članovi Predsjedništva BiH, imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

"Odgovornost je Predsjedništva BiH je da podržava punu provedbu Zakona o obrani BiH, koji jasno utvrđuje obveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga BiH", stav je OHR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je u nedjelju pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku odore bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je jučer pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u bh. javnosti.

Dodik je danas u Beču ponovio da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. svibnja sljedeće godine obući uniformu Vojske Republike Srpske i da on osobno ne vidi u čemu je toliki problem.

“Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da netko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. svibnju, dakle danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to koliko razumijem nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS-a. On nastavlja baštiniti tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan”, rekao je Dodik u ponedjeljak Beču.


(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna