OVO KAŽE ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH!!! Dodik: Srpski časnici školovati će se na akademiji u Srbiji, a ne u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik protiv je formiranja vojne akademije na razini bh. države. - Političke odluke za to formiranje neće biti. Mi primarno želimo da naši časnici i drugo osoblje u Oružanim snagama bude školovano u sustavu vojnog školovanja Srbije, kao što nismo protiv da drugi narodi biraju neke druge svoje destinacije za to – rekao je Dodik i dodao da ne prihvaća nikakvu zajednička vojnu akademiju za obuku kadrova u BiH.To bi, tvrdi, bila još jedna pogreška, nakon one kojom su, kako kaže, formirane Oružane snage BiH. Srbin u Ministarstvu obrane BiH se, rekao je Dodik, moraju ponašati kao i ministar, ukoliko budu na mjestu zamjenika.

- Najvjerojatnije će sada to ministarstvo pripasti Bošnjacima. Ukoliko ne budemo imali dovoljno jakog, autoritativnog, sposobnog i do kraja opredjeljenog i od mene podržanog zamjenika ministra nećemo napraviti dobar posao – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u vojarni „Kozara“, gdje je održana svečanost obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS Najavio je da bi kamen-temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške trebao biti postavljen tijekom ovog mjeseca te da bi se ti poslovi trebali završiti za 16 mjeseci.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je "odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila pogreška pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH", ali da je "uvjeren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka (RS) uvijek biti spremni braniti slobodu Srpske i njenog naroda.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Tu odluku parlamenta RS iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila biti izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku, tako i na zapadu.

„Nećemo dozvoliti da se bilo tko igra tim odlukama Narodne skupštine RS“, kazao je Dodik govoreći danas u banjalučkoj Kasarni "Kozara", na središnjoj svečanosto obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS.

Poštovat će, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, "što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, vrhovna komanda je u Banja Luci".

Dodik je naglasio da „vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskoj puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS i njenog naroda“, te da će "uvijek stati iza njihovih zahtjeva".

 

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna