NA ORUŽJE BRAĆO Srpska će uskoro naoružavati rezervnu policiju, a Komšić smatra i Federacija treba isto odgovoriti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS-u. Novim zakonom predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.Nacrt novog zakona usvojen je velikom većinom. Za njega je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv nacrta glasala su dva zastupnika.

Oporba je najviše zamjerki imala na članak zakona koji policajcima daje mogućnost lišavanja slobode osoba ako postoji osnovana sumnja da je ta osoba počinila kazneno djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o kaznenom postupku RS, piše Klix.

"Ministarstvo je dužno takvu osobu bez odgađanja, u zakonom utvrđenom roku, privesti nadležnom tužitelju", stoji u spornom članku zakona.

Predsjednik Kluba zastupnika "Zajedno za BiH" Edin Ramić odbacio je navode MUP-a Republike Srpske da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na području tog BiH entiteta jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, europskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o kaznenom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji. Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Resorni ministar Dragan Lukač potvrdio je da će rezervni sastav policije u Republici Srpskoj imati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava.

To znači da bi rezervnih policajaca moglo biti oko 1000. Oni neće odmah svi biti regrutirani, već njih najviše dvije stotine. Proći će obuku, dobiti odoru i biti plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Entitetski premijer Radovan Višković ranije je kazao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u proračunu za narednu godinu.

Reagirajući na današnje usvajanje zakonskih izmjena koje omogućavaju uspostavljanje rezervnog sastava policije RS, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da postojeće stanje unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizira ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi.

U izjavi za Federalnu novinsku agenciju (FENA), Komšić je rekao da "vlasti RS-a iz krajnje sumnjivih pobuda uvećavaju broj naoružanih pripadnika policije, pravdajući to migrantskom krizom".

"Zapravo, tu se radi o jednoj vrsti izgovora jer je sam gospodin Dodik, prije samo nekoliko mjeseci, apelirao na to da vojska, odnosno Oružane snage BiH, izađu na granicu sa Srbijom, čemu se sad oštro protivi. S obzirom da na uvećavanje broja naoružanih pripadnika policije RS-a međunarodna zajednica ne reagira adekvatno, izgleda da će se morati odgovoriti recipročnim mjerama. Sumnjam da će se naoružavanje RS-a zaustaviti na ovome, a i da se zaustavi, postojeće stanje unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizira ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi", izjavio je Komšić Feni.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna