Biskup Komarica: Očekujem da papa pita Dodika gdje je 95% katolika RS-a

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas da ga raduje da će sljedeći tjedan doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi "i o tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta".

 


"Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH", rekao je Komarica.

Poznato je da, kaže, u polovici bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata.

"Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih suradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli", rekao je Komarica.

Dodao je, u izjavi novinarima u Banja Luci, da ima još oko 4.000 zahtjeva katoličkih obitelji koji čekaju povratak na područje ove biskupije, ali da im nitko ne želi pomoći.

"Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene", rekao je monsinjor Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna