HOROR U PARIZU Gori slavni Notre Dame, urušili se zvonik i krovište: 'Neće ništa ostati!'

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet. Ogromna vatrena stihija gura katedralu staru 850 godina.Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane.   Agencija France Presse objavila je da se srušio zvonik katedrale.

"Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati", rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

 

Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost. Uzrok požara još nije poznat, ali policajci kažu da bi požar mogao biti povezan s renovacijom koja je trenutno u tijeku.

Na društvenim se mrežama šire fotografije i video snimke na kojima se gusti dim izdiže iznad građevine stare 850 godina.

Vatrogasci pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju, a cijelo područje oko katedrale je evakuirano, javljaju francuski mediji.

Gradonačelnica Pariza požar je opisala strašnim, a građanima je poručila da poštuju blokade koji su postavili vatrogasci kako se ne bi izložili životnoj opasnosti.

"Užasan požar je zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. Vojna vatrogasna jedinici pokušava kontrolirati vatru", tvitala je Anne Hidalgo.

 

 

Prema službenoj internetskoj stranici katedrale, građevina se počela urušavati zbog godina zanemarivanja.
Macron otkazao obraćanje naciji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u vezi višemjesečnih prosvjeda žutih prsluka u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara koji pustoši" znamenitost.

"Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas", napisao je na Twitteru francuski predsjednik.

Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine. Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati.

 

(Izvor: rtl.hr)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna